Plán na výstavbu velkého kravína v Ratibořských Horách na Táborsku naráží na odpor obyvatel

10. prosinec 2021 12:49

Více než dvě stovky podpisů jsou pod peticí proti výstavbě nového velkokapacitního kravína v Ratibořských Horách na Táborsku. Za 200 milionů korun ho chce na místě chátrajícího zemědělského areálu postavit společnost Rynagro, která patří do holdingu Agrofert.

Obyvatelé se obávají hlavně vyšší dopravní zátěže, zápachu nebo kontaminace vody a půdy dusíkem. Projekt počítá s výstavbou několika plně robotizovaných stájí, teletníku nebo velké jímky na kejdu.

Petici proti výstavbě podepsala například Zdeňka Marešová. „Bydlím v sousedství, vždycky tam kravím byl, tak vím, jak je obtížné žít u takové stavby. Jelikož jsme na vesnici, nemám nic proti tomu, aby se využívala k zemědělství, ale mám velké výhrady ke kapacitě. To je to, co mi vadí, že se tady ruší malé chovy a sjednocují se do velkých,“ vysvětluje.

Podobný názor má i další obyvatel Josef Pěknice. „K vesnici patří dobytek, ale otázka je, jestli tam má být sto zvířat, nebo sedm set,“ reaguje.

Čtěte také

Podle starosty Radka Lamboje obec v kauze zastává neutrální pozici. „Obec není ani pro ani proti, nicméně jsou tam některé otázky, které je třeba zodpovědět. Hlavně se jedná o technické záležitosti, například příjezdovou cestu, jsou tam i problémy ohledně výkupu pozemků,“ připomíná.

Projekt je teď ve fázi územního řízení. Podle předsedy představenstva společnosti Rynagro Josefa Vokouna bude pro jeho další osud důležitý právě postoj veřejnosti. „Já potřebuji vědět, jestli ta obec je pro, nebo proti. Pokud bude zásadně proti, tak to pro mě znamená bohužel jedině nestavět, protože ta provázanost tady je a nechci, aby na to lidé koukali negativně. Chci, aby se jim líbilo, že tady stojí nová modernizovaná stáj plná hi-tech technologií a pojem Ratibořské Hory je na zemědělské mapě něco,“ uvádí.

Zatím poslední zprávou z jednání zastupitelstva obce Ratibořské Hory je, že by se o projektu výstavby nového zemědělského areálu mělo rozhodnout v místním referendu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související