Plameňáci při námluvách pochodují a u toho se hašteří

Podle básníka Karla Hynka Máchy je lásky čas měsíc květen. Ve zvířecí říši nastává ale daleko dřív. Některá zvířata už se páří v předcházejících měsících. V Zoo Hluboká k nim patří například jeřábi popelaví, želvy, medvědi, klokani, sovy a také plameňáci.

Plameňáci se, nejen při námluvách, mezi sebou pořád hašteří. Například kvůli potravě nebo místu ke hnízdění. „Hnízda už si v těchto dnech staví. Vypadají jako sopka,“ popisuje zástupce ředitele zoologické zahrady Roman Kössl.

„Vždycky se vytvoří nějaký pár. Samec neustále pronásleduje samici, dvoří se jí a snaží se jí ukázat, že on je ten nejlepší,“ doplňuje.

Partnera si ale vybírá samice. Někdy si ho vůbec nevšímá. Když pak roztáhne křídla, dává signál, že se chce pářit. Ve volné přírodě někteří plameňáci pořádají pochody, sešikují se do hejna a dělají to samé.

Zoo Hluboká má letos i raritu. Jedné z klokaních samic se narodila dvojčata. Více o namlouvacích rituálech zvířat si poslechněte v pořadu Máme rádi zvířata. Dále veterinářka Lucie Míková mluví o zánětu dutiny nosní u zvířat a ornitolog Jiří Bureš rozebere přísloví „Pod zlým krkavcem jsou i zlá vejce“.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas

Související