Placené stání na Pražském předměstí a MHD na náměstí. Budějovice mění parkování

27. září 2017

Lidé v širším centru Českých Budějovic budou od nového roku platit za parkování. Systém zón placeného stání se během podzimu rozšíří na polovinu Pražského předměstí. Platit bude od 1. listopadu. Projekt má podle radnice usnadnit a zpřehlednit parkování pro obyvatele města.

„Zásadní změnou je, že na Pražském předměstí budou nově zřízené parkovací zóny a bude zde zřízeno záchytné parkoviště pro ty, kteří nebudou moct zaparkovat v parkovacích zónách. Ze záchytného parkoviště pojede městská hromadná doprava do centra města. Kdo zaparkuje na parkovišti, bude mít zlevněné jízdné,“ upřesňuje náměstek primátora František Konečný.

Zóna placeného stání bude na Pražském předměstí v úseku mezi ulicemi Pražská, Rudolfovská a Nádražní.

Obyvatelé s trvalým bydlištěm v dané lokalitě budou za parkování ročně platit 500, respektive 400 korun v závislosti na vzdálenosti od centra.

Žádost o vydání parkovací karty bude možné vyřídit v nově zřízeném stanovišti uvnitř obchodního centra IGY. „Budeme veškeré žádosti vyřizovat z tohoto místa. Lidé budou moci nosit žádosti v obvyklé papírové podobě i na radnici a do Mercury, kde je ale budeme přesvědčovat, aby si všechno vyplnili elektronicky z pohodlí domova,“ vysvětluje šéf Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš.

Zóny placeného stání v Českých Budějovicích od září 2017

Právě dopravní podnik má systém parkování má na starosti. Od listopadu také zavede elekrobusovou linku městské hromadné dopravy z Jírovcovy ulice na náměstí Přemysla Otakara II.

V budoucnosti mají být tyto spoje dva. „Obě linky budou jezdit z Jírovcovy ulice na náměstí po deseti minutách. Potom z náměstí na nádraží, odkud bude jedna linka pokračovat k nemocnici a druhá do Mladého. Než zavedeme ty dvě elektrobusové linky, bude doprava v těchto vozech zdarma,“ říká Slavoj Dolejš.

Ještě před spuštěním systému musí město dostavět záchytné parkoviště v Jírovcově ulici, nakoupit nové automaty a vyznačit na ulicích pruhy pro parkování obyvatel a návštěvníků města.

autor: mvo
Spustit audio