Pivní festival se stěhuje z Tábora do Budějovic. V soutěži budou i piva z Japonska nebo Mongolska

28. leden 2016

Mezinárodní pivní festival se uskuteční od 1. do 6. února v Českých Budějovicích. Akce se přesunula na výstaviště v krajském městě z Tábora, kde se konala už od počátku 90. let.

Hlavní součástí festivalu je odborná soutěž, v níž se uděluje ocenění Zlatá pivní pečeť. Počet účastníků se během let značně zvýšil. „První ročník byl skromný, zájem o takovou soutěž prakticky nebyl. Museli jsme pivovary přesvědčovat a měli jsme do deseti účastníků. Letos jsme se dostali do úplně jiných čísel, přijede 225 pivovarů z 23 zemí, třeba i z Japonska, Mongolska nebo Kazachstánu,“ říká zakladatel festivalu Alois Srb.

Alois Srb, zakladatel Mezinárodního pivního festivalu

Soutěží se v 29 kategoriích. V nich se podle Aloise Srba odráží současný obrovský boom minipivovarů. „Nejvyšší počty přihlášených piv jsou právě v těch kategoriích, které jsou běžné pro minipivovary,“ komentuje.

Poslední, trochu zvláštní kategorií jsou cidery. „Každý velký výrobce piva se tím dnes zabývá. Samozřejmě, že cider nemá s pivní výrobou až tolik společného, ale patří to k tomu,“ dodává Alois Srb.

Degustace potrvají celý týden. Do Českých Budějovic kvůli nim přijíždí více než 500 odborníků ze všech zúčastněných zemí. Vítězové soutěže mají pak na jeden rok právo užívat ocenění Zlatá pivní pečeť na svých výrobcích nebo v marketingové kampani.

Veřejnost může Mezinárodní pivní festival navštívit od 4. do 6. února. Lidé budou v pavilonu T ochutnávat piva, porovnávat různé druhy a výrobce. Otevřeno je ve čtvrtek a v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 14 do 23 hodin. Na veřejné části festivalu představí svá piva zhruba 60 výrobců.


SOUTĚŽ O SADU PIV
Pošlete na email web@cb.rozhlas.cz odpověď na otázku: Kolik odborníků přijede do Budějovic degustovat pivo na Mezinárodní pivní festival?
Odpovědi můžete zasílat do neděle 31. ledna do 20.00 hodin. Poté vylosujeme jednoho výherce, který získá sadu piv po dvaceti kusech, a druhého výherce, který získá sadu po deseti kusech.
Děkujeme za odpovědi. Cenu získali Aleš Kuba a Ivana Laichmanová.

Akci v pavilonu T navíc doplní kulturní program. Vystoupí Aleš Brychta s triem, dechové kapely Samsonka a Jižani, uskuteční se křest knihy Dějiny piva.

Alois Srb, který festival před 26 lety založil, říká, že má pivo rád, ale vypije ho mnohem méně než průměrný Čech. „K nápadu na festival mě přivedlo právě to, že jsem měl snahu porovnávat jednotlivé druhy a výrobce,“ dodává. Ze systému soutěže, který zavedl, byli nadšení i Japonci a sami podle něj nyní pořádají festival v Yokohamě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.