Písničky Olivie Newton-John, jejíž německý dědeček byl nositel Nobelovy ceny, byly populární i v Čechách

15. srpen 2022

Minulý týden přišli příznivci pop music o oblíbenou zpěvačku a herečku Olivii Newton-John, která prohrála svůj dlouholetý a veřejně známý statečný boj se zákeřnou nemocí. 

Při vyslovení jejího jména mnohým vytane na mysli její moc hezká tvář a kdysi po celém světě divácky nesmírně úspěšné celovečerní filmy jako Xanadu nebo zejména Pomáda, ale tato dáma se v 70. a v 80. letech vysoko umisťovala povětšinou pop-countryovými songy na světových hitparádách a vůbec Olivia Newton-John platila za dlouho zářící hvězdu.

Olivie pocházela z velmi vzdělané a proslulé rodiny. Její dědeček z matčiny strany byl Němec a jmenoval se Max Born. Jako významný fyzik byl dokonce poctěn Nobelovou cenou a přátelil se s Albertem Einsteinem.

Její tatínek, rodilý Velšan, byl pedagogem uznávané Kings College v Cambridge. A  v tomto vyhledávaném britském vysokoškolském městě se Olivia Newton-John 26. září roku 1948 narodila. 

Na Britských ostrovech strávila však pouze časná dětská léta, neboť otec získal prestižní místo na univerzitě v Melbourne, a tak se s ním celá rodina přestěhovala až do Austrálie – tedy i Olivia Newton-John.

A v půlhodince Světla ramp si můžete poslechnout vyprávění o některých meznících v kariéře této slavné zpěvačky a herečky. A to bude protkáno jejími hity včetně tohoto prvního If Not For You, v němž čerpala z písničkového dědictví Boba Dylana i z nahrávky George Harrisona, a samozřejmě i těmi nejznámějšími z filmu Pomáda, v němž zářila po boku Johna Travolty v roli Sandy.

Písničky Olivie Newton-John se dočkaly popularity i v Čechách – jednak v originále, jednak je třeba přezpívaly zpěvačky Eva Pilarová (Sam) nebo Petra Černocká (Banks of The Ohio).

autor: Jiří Kasal
Spustit audio