Písničkářka Pavlína Jíšová při narozeninovém koncertu vzpomínala se svými oblíbenými písničkami

6. říjen 2022

„Chtěla bych se zastavit, zavzpomínat, jak šel čas, a zazpívat a zahrát písničky pouze s kytarou, protože pro to byly vlastně původně napsány. A některé z nich jsme s kapelou vůbec nehráli. Navíc chci také publiku vyprávět, protože k českobudějovickému rozhlasu mám vztah nejenom hudební, ale také povídací.“

Tak pozvala populární folková písničkářka, Jihočeška Pavlína Jíšová příznivce a posluchače na svůj sólový narozeninový koncert do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice. Ten se uskutečnil ve středu 5. října.

A bylo na co vzpomínat, neboť první dáma českého folku si našla cestu do rozhlasového studia U Tří lvů už v dětských letech, tenkrát pod dohledem legendárního rozhlasáka Ludvíka Mühlsteina. Pak zde natáčela bluegrass, folk i country s kapelami zvučných jmen – Sem Tam, Žalman & spol., Nezmaři a Weekend i s Michalem Tučným. 

Do českobudějovického studia Českého rozhlasu se vrátila v době, kdy už měla za sebou spolupráci se slavnou skupinou Druhá tráva i úspěšnou sólovou kariéru. Na rozhlasových vlnách měla svůj pořad Folková jíška, který dostal na začátku minulého desetiletí podobu velmi přínosného koncertního cyklu. A později moderovala spolu se svou dcerou Adélou Jonášovou, taktéž nadanou hudebnicí a dříve členkou její doprovodné kapely, pořad Písničkové rozhovory.

Já, písnička, Andělé jsou s námi, Žába (původně valentýnský duet s Jaromírem Nohavicou), Láska je nádech a další pěkné a oblíbené písničky nechyběly na sólovém rozhlasovém koncertu Pavlíny Jíšové, která oslavila 21. září šedesáté narozeniny.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.