Píseň o Tálinském rybníce se poprvé hrála na posvícení v Selibově. Složili ji dva sedláci

2. prosinec 2015

Lidovou píseň Už se ten Tálinskej rybník nahání zná asi každý. Jak ale vznikla a skutečně souvisí s rybníkem u Tálína na Písecku? To pro pořad Vltavín Českého rozhlasu České Budějovice odhalila Martina Sudová z muzea v Týně nad Vltavou.

„Ve sbírce Český jih a Šumava v písni se uvádí dvě verze skladby - Už se ten Tálinskej rybník nahání a Uj se ten Tálinskej rybník nahání, ale například ve sbírce Čeňka Holase můžeme najít skoro identickou písničku, ve které se zpívá o Nekvasovském rybníce,“ připomněla.

Verze Už se ten Tálinskej rybník nahání zůstala podle ní dodnes téměř nezměněná. Zpívá se v ní o cestičce na hrázi, po které chodili dva kamarádi za panenkou s modrýma očima. Správně by ale v textu mělo být, že se rybník nadhání (místo nahání), to znamená, že se napouští vodou

Pátrání po historii skladby bylo pro Martinu Sudovou poměrně náročné. Musela nahlédnout dokonce do jedné soukromé rodinné kroniky, ale nakonec se jí podařilo příběh odhalit. Popsal jej kronikář obce Budičovice u Protivína Prokop Prokop.

„Zapsal, až autory písně byli dva vynikající muzikanti - text napsal Martin Bláha z Maletic a hudbu složil Jan Procházka ze Žďáru u Protivína. Poprvé se hrála na posvícení v Selibově v roce 1877. Podle textu by se mohlo zdát, že ji složili dva mládenci, ale Martinu Bláhovi bylo tehdy 59 let a Jan Procházka byl ještě o čtyři roky starší. Asi to pro ně byla spíše taková vzpomínka na mládí. Oba v té době sedlačili v Maleticích a píseň zařadili do repertoáru maletické kapely, kterou spolu založili,“ vysvětluje Martina Sudová.

Modré oči, kvůli kterým se dva mládenci toulali po hrázi Tálinského rybníka, prý náležely Mařence Anně Kovářové z Tálína. Ta se nakonec vdala do Štětic a je pochována na hřbitově v Heřmani.

Píseň Už se ten Tálinskej rybník nahání se rozšířila po celém kraji. Své autory o více než století přežila a zřejmě o dalších mnoho let ještě přežije. Skladbu připomíná i jedno zastavení na stezce u Tálinského rybníka.

Spustit audio