Písek protesty proti kácení stromů nevyslyšel

2. únor 2006

Písek nevyhověl petici občanů, kteří protestovali proti vykácení stromů při rekonstrukci lokality Na Bakalářích. Zastupitelé se rozhodli pokračovat v obnově, která počítá s pokácením 28 kaštanů a vysázením nových stromů. Podle znaleckých posudků jsou stromy staré a nemocné a mohou také ohrožovat kolemjdoucí. O kácení stromů musí rozhodnout správní úřad. Na něj se chce obrátit také občanské sdružení Lípa 2000, které stromy brání.

"Je to mimořádně obtížné rozhodování. Zeleň samozřejmě je důležitá ve městě, ale je třeba být odpovědný i k příštím generacím a je třeba sázet nové stromy, pokud ty staré jsou špatné," řekl novinářům starosta Písku Luboš Průša. Zdeňka Kysilku z občanského sdružení Lípa 2000 rozhodnutí zastupitelů nezklamalo. "My jsme si téměř jisti, že když proběhne řádné správní řízení, tak stejně správní orgán ochrany životního prostředí nakonec žádost o povolení stromy vykácet zamítne," řekl. Pokud odbor životního prostředí žádost nezamítne, odvolá se sdružení ke krajskému úřadu. Sdružení se už jednou proti jeho rozhodnutí odvolalo, krajský úřad však věc vrátil zpátky městu. Případné povolení kácet chce sdružení podle Kysilky blokovat co nejdéle.

Podle vedoucího odboru životního prostředí Miloslava Šatry z obou znaleckých posudků vyplývá, že většina stromů v aleji Na Bakalářích je nemocná. "Jsou to stromy po zásazích a byly na nich dělány před 30 či 40 lety nešetrné zásahy," řekl Šatra. Původně podle něj chtělo město v lokalitě kácet více než 50 stromů. Pokud by se řízení příliš protahovala, může město podle Průši díky poslednímu posudku postupovat podle jiného ustanovení zákona o ochraně přírody. "Můžeme oznámit, že budeme kácet stromy, a ty stromy pokácet přímo, protože podle posudku tam hrozí nebezpečí pádu stromů nebo jejich částí," podotkl Průša.

Dosud město vynaložilo na rekonstrukci Bakalářů čtyři miliony korun, z toho 1,5 milionu stála projektová dokumentace. Celkem si opravy prostoru před Děkanským kostelem, v němž by měly kamenné lavice připomenout studentskou historii části města, vyžádají 44 korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio