Písečtí senioři se vrací do školy. V nové akademii se učí hrát, tančit nebo malovat

2. listopad 2015

Na věku nezáleží. Když máte vůli, můžete se i v 70 letech učit hrát na trubku, malovat nebo tančit. Dokazuje to nová Akademie umění a kultury v základní umělecké škole v Písku. Akademie je jediná svého druhu v republice.

Navštěvuje ji například Jan Krupauer, který se ve svých 72 letech se vrací k hraní na trubku. „Kamarádi mě přemlouvali, tak jsem pomaloučku začal a už v tom zase bruslím. Doma říkali, že jsem se na stará kolena zbláznil,“ vypráví.

O vzdělávání, které nikde jinde v České republice nenajdete, je velký zájem. „Původně jsme počítali s osmdesáti uchazeči, ale zájem byl tak obrovský, že jsme nakonec přijali 130 lidí do čtyř oborů,“ říká zástupce ředitele ZUŠ Písek Ondřej Kubáček. Akademii navštěvují lidé starší 55 let, nejstaršímu z nich je 83 let a studuje výtvarný obor.

Výuka starších studentů je něco jiná než u malých dětí. Podle Ondřeje Kubáčka záleží především na nich samotných, co se chtějí naučit. „Netrápíme je s věcmi, které je nezajímají, osnovy nejsou přesně dané. Záleží na nich, čeho chtějí dosáhnout,“ dodává Ondřej Kubáček.

Studenti mohou obor ukončit veřejným vystoupením nebo výstavou výtvarných prací.

Spustit audio