Písecký Jitex se drží na trhu i po 70 letech. Výroba je ale oproti době před rokem 1989 hodně omezená

20. listopad 2019 07:43

Před pádem Železné opony byl Jitex Písek výkladní skříní Československa. Tehdy jen v jeho píseckém závodě pracovalo dva tisíce lidí. V současnosti jich společnost Jitex Comfort zaměstnává pouze osmdesát.

Místo, kde textilní podnik před sedmdesáti lety vyrostl, zachycuje fotografie v knize Jitex 1949 – 1964. „Byla to zemědělská krajina vzdálená asi kilometr od centra města,“ ukazuje Bohumír Bernášek, historik Prácheňského muzea v Písku.

„Původně byla pletárna umístěná v nízkých halách, později na přelomu 70. a 80. let byla vybudována moderní klimatizovaná budova, která už byla vybavená špičkovými stroji, a zároveň vznikla budova přádelny,“ dodává.

Podnik byl vizitkou tehdejšího Československa a navštěvovaly ho významné osobnosti. Dodnes je tu dochované některé zboží předrevoluční doby. „Kdo neměl tuhle košili, tak nebyl vůbec ani člověk. Je to nesavý materiál, ale lehce se udržoval a po vyprání se nemusel ani žehlit, což do té doby nebylo,“ ukazuje bývalý zaměstnanec Antonín Lahodný.

Ten v Jitexu pracoval více než čtyřicet let, nejdříve jako mechanik, pak jako vedoucí pletárny nebo mistr a vedoucí provozu. „Jeden průšvihový výrobek byl, pánská košile v podstatě v barvách americké vlajky, pruhovaná s hvězdami. To jsme museli tiše rozřezat a zlikvidovat,“ vzpomíná.

Písecký závod Jitexu zaměstnával v době největšího rozmachu dva tisíce lidí. V roce 2002 se společnost rozdělila na dvě. Jedna areál vlastní, druhá pod názvem Jitex Comfort navazuje na dříve slavnou výrobu, ale je jen jedním z několika desítek nájemců v bývalém továrním komplexu. V současnosti má osmdesát zaměstnanců.

Čtěte také

V pletárně se dnes vyrábí na speciálních strojích úplety především pro sportovní použití, funkční prádlo nebo speciální rukavice. „Jsou tu stroje, které tu byly z větší části už před revolucí, jsou spolehlivé a vyrábíme na nich dodnes,“ říká ředitel Radek Slavíček.

Podnik se přestěhoval do menších prostor a výroba je více specializovaná. „Samozřejmě musíme přicházet s novými materiály. Oproti té dávné minulosti jsme dneska schopni zpracovávat merino vlnu, různé jemnovlákenné materiály, materiály s příměsí karbonu,“ popisuje ředitel.

Listopad 1989 podle něj do života podniku hodně zasáhl. V prvních letech po revoluci se firmě dařilo více než předtím, pak se ale s nárůstem tržního prostředí začala postupně zmenšovat. Teď Jitex Comfort připravuje modernizaci výroby, nové technologie mají usnadnit nejen výrobu, ale také ušetřit lidskou práci.

Spustit audio

Související