Písecká nemocnice zavedla novou metodu vyšetření uzlin u žen s rakovinou prsu

23. říjen 2019 15:15

Jako jediné zařízení v Jihočeském kraji vyšetřuje písecká nemocnice u žen s nádorem prsu uzliny v podpaží feromagnetickou látkou. Pro pacientky to znamená větší pohodlí. Novou metodu používá nemocnice od července.

„Předtím v den příjmu přišla pacientka ráno v sedm hodin, šla na ultrazvuk, kde se nádor označil, a potom jsme ji posílali do Budějovic. Byla to další komplikace pro pacientky, které už jsou vystresované tou diagnózou,“ popisuje vedoucí sestra Ilona Molíková.

Zdravotním sestrám tak ubyla administrativní práce a pacientky nemusí absolvovat cestu do českobudějovické nemocnice.

„Už mnoho let děláme to, že vyndáme jednu uzlinu, a pokud je pozitivní, tak se pokračuje odstraňováním dalších uzlin. Teď to děláme jiným způsobem. Předtím se uzlina označila radioaktivní látkou, která se aplikovala v nemocnici v Českých Budějovicích, protože ta radioaktivita je spojená s nutným technickým zázemím,“ vysvětluje primářka chirurgie Marta Horáková.

Čtěte také

Nový způsob spočívá v tom, že den před zákrokem lékaři aplikují značení magnetické, které vydrží až sedm dnů. „Pacientka nikam nejezdí, děláme to u nás na pracovišti. Injekcí se vpraví látka pod dvorec, najdeme uzlinu, a pokud operace nemůže být druhý den, ta tam ta látka pořád je,“ říká primářka.

„Pacientky získaly komfort, nemusí nikam jezdit, a i my jsme získali komfort, že se nemusíme operačním programem úplně přizpůsobovat radioaktivitě té látky,“ doplňuje Marta Horáková. Od zavedení rychlejší a šetrnější metody takto léčili v písecké nemocnici už deset pacientek.

Chirurgické oddělení Nemocnice Písek ročně odoperuje zhruba 100 zhoubných nádorů prsu.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související