Písecká nemocnice patří mezi nejlepší v rychlosti zahájení léčby mrtvice

29. červenec 2017

V písecké nemocnici už skoro rok funguje druhý jihočeský centrální příjem pro akutní mozkové příhody. Lékaři se v rychlosti medicínského zákroku už v prvních měsících dostali na druhé místo v celé České republice a předčili i velké fakultní nemocnice.

Právě rychlost lékařů v Písku zachránila zdraví a život šedesátníkovi Zdeňku Borovičkovi. „Byl jsem v práci, skládali jsme zboží z auta, začal jsem mít problémy se čtením, nemohl jsem přečíst jednotlivé názvy. Trvalo to asi deset minut, než jsem si uvědomil, že se začínám i špatně vyjadřovat. Tak jsem šel za kolegy, ať zavolají pomoc,“ popisuje své obtíže.

Záchranáři jej odvezli do nemocnice v Písku. „Tušil jsem, že se jedná o mozkovou mrtvici. V tomto případě byla asi nejdůležitější rychlost,“ dodává Zdeněk Borovička, který se po návratu z nemocnice mohl zase bez omezení vrátit k běžným aktivitám.

Zavedení centrálního příjmu v písecké nemocnici znamenalo pro pacienty velké změny, přináší jim to však mnohem lepší péči. „Pacienti jsou okamžitě vyšetřeni, prakticky tam nejsou časové ztráty a to vyšetření je bezbolestné. Pacient je zaléčen během několika desítek minut,“ připomíná primář Ivo Šenk.

Hned první měsíc po změně způsobu příjmu se nemocnice dostala velice vysoko v tabulkách rychlosti zahájení léčby mrtvice. „Je to dobrá zpráva pro nás, že tato změna byla pozitivní,“ říká primář. Hlavní roli při léčbě mrtvice hraje právě čas, v Písku stihnou pacienta vyšetřit a rozhodnout o léčbě do dvaceti minut.

autor: pfr
Spustit audio