Petra Soukupová: Na krátko. Příběh jedné neúplné rodiny očima jedenáctiletého Vojty

3. září 2021

Vojta žije sám s maminkou a starší nevlastní sestrou Pavlou. Ani jeden z otců s nimi není. Ten Pavlin jí z Ameriky alespoň posílá dárky, ten Vojtův se neozývá. Snad proto, že se plaví na moři kdesi ve Švédsku. Nebo je to jen milosrdná lež unavené matky? A k tomu ještě babička, která vždycky umí dobře míněnou radou „pomoci“ celé rodině.

Čte: Lenka Krobotová
Napsala: Petra Soukupová
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v roce 2012

Příběh o obyčejné současné rodině, tedy matce samoživitelce a jejích dvou pubertálních dětech, z nichž každé má svého vlastního tatínka, vypráví spisovatelka Petra Soukupová v novele Na krátko.

Původně se jednalo o scénář, kterým autorka ukončila studia dramaturgie a scenáristiky na FAMU. Text poté získal třetí místo v soutěži Cena Sazky za nerealizovaný scénář. Přepracován do novely vyšel v roce 2009 v povídkové knize Zmizet, která v následujícím roce získala v soutěži Magnesia Litera titul Kniha roku.

V roce 2012 vznikla čtyřdílná rozhlasová četba na pokračování, text interpretovala herečka Lenka Krobotová. A v roce 2018 byl natočen stejnojmenný film režiséra Jakuba Šmída.

Petra Soukupová, spisovatelka a scénáristka

Petra Soukupová patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelkám. Dosud vydala devět knih. Dospělým čtenářům jsou určené tituly K moři, Zmizet, Marta v roce vetřelce, Pod sněhem, Nejlepší pro všechny a Věci, na které nastal čas. Pro děti napsala knihy Bertík a čmuchadlo, Kdo zabil Snížka? a Klub divných dětí.

Od roku 2011 pracuje jako dramaturgyně televizního seriálu Ulice. Spolu s bývalým partnerem Tomášem Baldýnským se podílela na scénářích k sitcomu Comeback nebo satirické sérii Kosmo.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.