Petr Hanus vrací do krajiny kolem Protivína boží muka zničená vandaly

5. říjen 2017

Obnovit boží muka, která před lety během jediné noci zničili neznámí vandalové. To je úkol, na kterém už několik let pracuje ve volném čase Petr Hanus ze Skal u Protivína. Celkem se jedná o patnáct míst. Většina z nich patří k tomuto kraji už několik staletí.

„Začalo to tím, že jsem tu zkolaudoval dům a říkal jsem si, že je třeba tady těm lidem něco zanechat, něco věnovat, navázat na tradice a trochu to tu obnovit,“ vysvětluje Petr Hanus.

Ve volném čase tak obnovuje kamenné nebo železné kříže v krajině. „Napadlo mě, že bych mohl každý rok opravit jedny boží muka a spojit lidi tím, že se tu zasadí stromy a postaví lavička,“ dodává.

Jedno z již upravených míst je na vršku nad Budičovicemi. „Vypadalo to tu opravdu žalostně. Z původního křížku zbylo torzo, ze země koukal jenom kousek žulového segmentu. Takže jsem celé místo s dcerou vykopal, odvozil několik kubíků hlíny, terén srovnal,“ popisuje.

Horní díl původního křížku našel opodál. Kdosi ho tu z neznámého důvodu zakopal. „Další díly se vykovaly, takže se to udělalo a dneska to slouží opravdu lidem. Je to krásné místo v nádherné přírodě,“ doplňuje.

Petr Hanus je zhruba v polovině své práce. Už se mu podařilo opravit sedm zničených božích muk, záchranu dalších osmi má ale ještě před sebou.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio