Petr Čtvrtníček už nechce Českou sodu

7. květen 2010

Bavili jsme se a vychutnávali si zvláštní druh humoru. Témat, ze kterých si dělá legraci, má nepřeberné množství a sype je doslova z rukávu. Žertuje, ale tváří se přitom naprosto vážně (jak jste se sami mohli přesvědčit na webových kamerách) a “na paškál“ si bere i sám sebe. Kdo? Petr Čtrtníček, host úterního vysílání pořadu Setkání. Do studia ČRo 2 – Praha přišli tento týden také Kristina Váňová, ředitelka Památníku Karla Čapka ve Strži u Staré Huti, publicista Mikuláš Kroupa, kameraman a potápěč Steve Loveček Lichtag a dětské hvězdy slavného "filmu pro pamětníky" Cesta do pravěku Vladimír Bejval a Petr Herrmann. Pokud jste některý z pořadů nemohli poslouchat ... máte další možnost v našem Rádiu na přání nebo přímo v následujícím článku, který se pokouší mapovat zajímavosti z rozhovorů uplynulého týdne.

Kdy je Petr Čtvrtníček zvyklý vstávat? Nejen na to se zeptal v úvodu úterního vysílání moderátor Vladimír Kroc. Prý v 7 hodin ráno, aby se rozloučil s rodinou a mohl si jít opět lehnout. Pokud nemá zkoušku v divadle. Už je tomu 17 let, kdy se poprvé objevil v satirickém dvouměsíčníku České televize – Česká soda. Od té doby nabrala jeho kariéra rychlý postup. Jeho břitký smysl humor s citem pro detail, nadsázku a mnohovýznamovost našeho jazyka oslovil široké masy. Jak sám říká: „ Dělali jsme si, co jsme chtěli, nebo to, co chtěl divák a dělali jsme to dobře“. Mnoho z jeho skečů a reklam, na kterých se podílel jako scénárista nebo režisér, díky tomu zlidovělo.A jak se staví k znovuuvedení České Sody? „V současnosti je toho materiálu tolik, že by se z toho nedalo nic udělat. A navíc bychom už neměli onu svobodu, které jsme si užívali v 90. letech“, podotkl.
Kdo z nás by si nepamatoval reklamu, ve které paroduje tradiční Vánoce nebo divadelní hru „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?“ kde spolu s Jiřím Lábusem reprodukují a parodují policejní odposlechy fotbalových "bossů" v nechvalně známé kauze dosud soudně nevyjasněných úplatků. Kde se herec Divadla Na Zábradlí zotavuje, kde dobíjí energii pro další eskapády? „Loď má kouzlo tím, jak vypadá a tím jak si představuju, co se z ní může stát“ vypráví umělec o své vášní - opečovávaní „parníčku“ a dalších plavidel, jež vlastní. Více si ale ROZHODNĚ poslechněte sami.

Petr Čtvrtníček

V pondělí jsme vzpomínali na spisovatele Karla Čapka. Spoustu detailů a často i málo známých podrobností z jeho soukromí nám prozradila Kristina Váňová, ředitelka Památníku Karla Čapka ve Strži u Staré Huti. Dozvěděli jsme se např. že Čapek váhal dlouhých 15 let se sňatkem s herečkou Olgou Scheinpflugovou, a to jen proto, že ho k tomu nabádala jeho rodina. Prý kvůli jeho komplikovanému zdravotnímu stavu a uzavřené povaze. Velkým nárazem pro vztah bylo Olžino těhotenství, které údajně přerušila ze strachu o svou hereckou kariéru. V r. 1935 se ale Karel Čapek odhodlal a požádal jí o ruku. V témže roce dal podnikatel Václav Palivec manželům k doživotnímu užívání dům ve Strži u Staré Huti, který se i pro jejich přátele stal oblíbeným cílem návštěv. A také Čapkovým novým koníčkem, kde se podílel na úpravách domu a rozlehlé zahrady. Napsal zde i několik románů, mj. Válku s mloky a Bílou nemoc. Zuzanu Burešovou zajímal mj. také na vztah K. Čapka ke Slovensku, kam často a rád jezdil, a také obsah výstavy, která prostřednictvím našich zastupitelských úřadů putuje po celém světě a připomíná Čapkovo dílo.

Kristina Váňová

Ve středu jsme si připomněli výročí Pražského povstání a do studia si pozvali publicistu Mikuláše Kroupu. V r. 2001 založil občanské sdružení Post Bellum. Tvoří ho tým 130 novinářů, historiků a studentů z celé republiky, kteří se zabývají zaznamenáváním a archivací vzpomínek pamětníků významných událostí českých dějin. Patří sem např. veteráni z II. světové války, oběti holocaustu, novodobí vojenští veteráni, političtí vězni a disidenti komunistického režimu. Do dnešního dne bylo natočeno asi 1300 nahrávek, které jsou zpracovány i textově a fotograficky (nejkratší záznam má asi 20 minut, nejdelší 7 hodin). Náš host připustil, že mu současná práce zásadně změnila pohled na dějiny a že předchozí vzdělání mu mnohé události “zplošťovalo“. Podle jeho názoru se moderní dějiny učí na školách “povrchně, jednobarevně a chybí jim příběh“. Sdružení proto natočilo pro školy DVD, na kterém jsou dokumenty, fotografie, příběhy a vyprávění pamětníků politických procesů. Děti prý reagují úžasně. Ptají se, dělají si poznámky a zajímají se o podrobnosti. Sdružení Post Bellum letos poprvé uděluje ceny Paměti národa, které převezmou 4 pamětníci na slavnostním koncertu na pražském Žofíně v sobotu 8. května. Ceny předají Václav Havel, Tomáš Halík a Jiří Stránský. Publiku se představí Aneta Langerová, Monika Načeva, Ondřej Ruml a další umělci.
Po skončení pořadu jsme vysílali pietní akt s kladením věnců k 65. výročí Pražského povstání a ukončení II. světové války. Zvukový záznam najdete zde.

Mikuláš Kroupa

Charismatický muž, dobrodruh, znojemský rodák, filmař a režisér Steve Loveček Lichtag se vrátil z „konce světa“, aby nám poutavě vylíčil jak se tam provádí filmové řemeslo. Do vzdálených končin jej, dle jeho vlastních slov, dohnala zvídavost a neustálá snaha hledat nová témata. Naposledy se vydal po stopách tajemství vorvaního kamene, po stopách tvora s největší ozubenou čelistí na naší planetě. Poutavě popisoval lov 60 tun vážícího kytovce, který jedním máchnutím ocasní ploutve dovede rozlomit domorodé plavidlo špatně vybavených lovců. Nejnovější snímek s názvem Poslední lovci bude mít premiéru v Banské Bystrici, kde proběhne mezinárodní ročník festivalu Envirofilm 2010. V rámci čtvrtečního vysílání jsme shrnuli i největší úspěchy, kterých náš host, milovník žraloků, doposud dosáhl. Např. bychom neměli přehlédnout snímek Charcharias, Zajatci bílého boha (dokument stále vyvolávající velký rozruch) nebo připravovaný první, podvodní 3D film nesoucí jméno Shark Odyssey.

Steve Loveček Lichtag

V pátek jsme podnikli "Cestu do pravěku". Na režiséra legendárního českého filmu z r. 1955 Karla Zemana a různé “historky z natáčení“ vzpomínali dva z tehdejších dětských herců Vladimír Bejval a Petr Herrmann. Při natáčení zažili spoustu veselých příhod a podívali se i do zahraničí. To byl ale bohužel také důvod k tomu, že jim spolužáci (a dokonce i učitelé) záviděli. Pro Petra Herrmanna byla role ve filmu odrazovým můstkem k profesi herce. Dnes ho můžeme vidět na prknech Divadla Na Fidlovačce. Vladimír Bejval hrál roli malého Jirky. Kvůli tzv. "buržoaznímu původu" se nedostal na DAMU a pracoval jako nástrojař u soustruhu. Většinu svého života prožil v USA, kam emigroval v roce 1969. Miluje westerny a jako kovboj se prochází i dnes po pražských ulicích. Po padesáti letech jsme ho mohli vidět spolu s Petrem Herrmannem při udílení Českého lva na jaře r. 2003.
Film "Cesta do pravěku" vypráví o skupině chlapců, kteří najdou jeskyni, která je přenese do různých období vývoje naší planety. Výtvarná stránka a řešení trikových scén jsou dodnes působivé a strhující. Důkazem toho je, že “Cesta do pravěku“ inspirovala amerického režiséra Stevena Spielberga k natočení filmu "Jurský park".

Vladimír Bejval a Petr Herrmann


Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory!

Použít můžete tuto diskusi (hned pod článkem) nebo náš e-mail: ZDE.


<hr/><hr/>

NEZAPOMEŇTE, ŽE
Od února 2010, resp. poprvé od posledního lednového víkendu (30.1.- 31.1.), najdou návštěvníci internetových stránek Českého rozhlasu 2 - Praha EXKLUZIVNĚ, a to v našem Rádiu na přání, rozhlasové hry (ne 20:05), četby na pokračování (po - pá 22:05), pohádky skřítka Hajaji (denně 19:00), sobotní Hry pro děti a jejich rodiče (so 13:05) nebo Nedělní pohádky (ne 13:05)!!! Tyto pořady jsou zde publikovány ale pouze ve streamu, tedy pouze k poslechu (!), a pouze na dobu jednoho týdne!!! Vyhověli jsme tak vašim četným prosbám a žádostem.
Stále ale nemůžeme pořady nabízet "ke stažení", tedy k "download"(!) nebo na dobu delší než jeden týden. Jsou totiž chráněny autorským zákonem.
Pevně věříme, že tuto novou službu přivítáte!
VÁŠ ČESKÝ ROZHLAS 2 - PRAHA
RÁDIO NA VLNĚ POHODY


autoři: Jan Profous , Jan Sklenář , eh
Spustit audio