Pětina lékařů a zdravotních sester v táborské nemocnici je teď v pracovní neschopnosti. Zdravotníci přesto zvládají nápor pacientů s covidem dobře

23. listopad 2020 14:49

Počty nakažených koronavirem za poslední dva týdny klesají a je také méně hospitalizovaných. V jižních Čechách bylo v závěru minulého týdne aktuálně nejvíc pacientů v táborské nemocnici.

„K dnešnímu (pátečnímu) ránu máme sto pacientů, dohromady jich máme 342, takže podíl covidových pacientů je téměř třetinový,“ vysvětlil ředitel táborské nemocnice Ivo Houška, podle kterého zdravotníci zatím zvládají nápor pacientů s kovidem velmi dobře. A to přesto, že 190 lékařů a sester, což je pětina z celkového počtu personálu, je teď buď nemocných nebo jsou doma kvůli ošetřování člena rodiny.

„Když si vezmete, že celkově máme 975 zaměstnanců, tak je to opět neuvěřitelné procento nepřítomných zaměstnanců a i v této situaci dokážeme pořád nabídnout pacientům slušnou kapacitu pro jakýkoliv případ, který by se tady vyskytnul dál,“ dodává Ivo Houška.

Nicméně práce za současných podmínek není podle primářky infekčního oddělení Jany Sysové vůbec jednoduchá:

„Přesouváme personál podle potřeby z jednotlivých oddělení, protože jejich profil se změnil. Máme dnes v podstatě šest covid oddělení, takže tam, kde onemocní, tam přesouváme sestry z jedné stanice na druhou. Pro ně je to také náročné, protože přijdou na pracoviště, které detailně neznají. Ale jsou schopné, zvykly si na tento styl už od září a myslím si, že už to vzaly za své a chápou situaci.“

Podle primáře plicního oddělení Kamila Kleňhy se teď ukazuje, že direktivní rozhodnutí z roku 1996 zrušit v řadě okresních nemocnic plicní oddělení nebylo správné.

„Zvládáme to s problémy, protože my, České Budějovice a Strakonice jsme jediné plicní oddělení v kraji. Infekční oddělení je tu jediné, kromě Českých Budějovic. Navíc jsme pod tlakem okresů, které nejsou z jižních Čech, protože například na Benešovsku a Pelhřimovsku nebyla situace vůbec dobrá a máme řadu pacientů z těchto okresů, včetně okresu Písek.“

V Jihočeském kraji podle údajů hygieniků je teď aktuálně 6553 lidí s koronavirem. To je přibližně o třetinu méně než před týdnem.

Podle hejtmana za ODS Martina Kuby to vypadá, že se podařilo zažehnat nejhorší scénář. Teď bychom podle jeho slov měli všichni společně zvládnout postupný návrat k co nejvíce normálnímu životu. To znamená za rozumných podmínek vracet děti a studenty do škol a obnovovat normální fungování ekonomiky. 

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio