Petice pro záchranu hudební školy v Českém Krumlově

22. březen 2007
Pod kůži

V Českém Krumlově sepisují petici za zachování základní umělecké školy v centru města. Už jí podepsalo téměř sedm stovek občanů. Nelíbí se jim, že radnice uvažuje o tom, že objekt v Kostelní ulici, který hudební škola využívá, prodá hotelové společnosti. Krumlovští se obávají, že by to znamenalo další vylidnění historického centra a stavění komerčních zájmů nad zájmy místních lidí.

Pavla KUCHTOVÁ:
Základní umělecká škola v Českém Krumlově sídlí ve dvou objektech, které od sebe dělí jen pár kroků. Taková těsná blízkost je pro školu velmi výhodná. Pokračuje ředitelka ZUŠky Alena Švepešová.

Alena ŠVEPEŠOVÁ, ředitelka Základní umělecké školy Český Krumlov:
Ta blízkost budov je velice důležitá pro provoz školy, protože děti přecházejí z jedné budovy do druhé, rodiče mají vlastně postaráno o děti i v tom slova smyslu bezpečnostním, že nemusí je převádět a děti mohou tady se pohybovat samy. Zrovna tak učitelé chodí z jedné budovy do druhé, využívají v jedné koncertní sál, takže já si myslím, že pro provoz školy je to téměř nezbytné, abychom byli takhle pohromadě.

Pavla KUCHTOVÁ:
Jenže budova v Kostelní ulici potřebuje zásadní opravu a ta si zase žádá větší peníze. Technický stav budovy je podle starosty Českého Krumlova Luboše Jedličky neuspokojivý.

Luboš JEDLIČKA, starosta Českého Krumlova:
Ten je hodně moc let neuspokojivý, nejenom z prostorových hledisek, ale i z hlediska hygienických norem by bylo potřeba do této budovy investovat mnoha milionů, možná i desítky milionů. Přemýšlíme o tom, zda by prostředky, které město má, nebyly účelnější, kdybychom je vložili do jiných projektů a nepodívali se na majetek města komplexně.

Pavla KUCHTOVÁ:
A to byl impuls, na který zareagovali občané města peticí. Z kuloárů se dozvěděli, že se uvažuje o prodeji objektu základní umělecké školy hotelové společnosti a postavili se zásadně proti. Pod petici, jejímž iniciátorem je i Jiří Bloch, se jich do této chvíle podepsalo kolem sedmi set.

Jiří BLOCH, iniciátor petice:
Je to prostě furt trošku jedno a totéž, co se vlastně tady točí kolem krumlovské problematiky už v podstatě léta udržitelnost života vlastně v tom vnitřním jádru, která se nám přes různé proklamace a snahy příliš nedaří, prostě se řeší najednou tedy setrváním kulturních institucí přímo kousek od náměstí tak, jako se začíná preferovat finanční stránka věci, která to město, si myslím, samozřejmě, že stejně v tom finále nespasí. Nicméně spíš prostě to v současné době vypadá, že tohle hledisko převáží.

Pavla KUCHTOVÁ:
Jak dodává sám starosta Jedlička, část objektu už teď vlastní hotelová společnost.

Luboš JEDLIČKA, starosta Českého Krumlova:
My jsme neuvažovali o tom, že bysme něco chtěli odprodat. To de facto si myslí někteří obyvatelé města, ale zhruba před dvěma a půl lety akciová společnost Hotel Typ, která vlastní přední část tohoto traktu, požádala o odkoupení zadní části, aby zde mohla realizovat své soukromé plány.

Pavla KUCHTOVÁ:
Obavy signatářů petice o možném prodeji ZUŠky hotelové společnosti tedy nejsou úplně neoprávněné. Podle Jiřího Blocha navíc lidem vadí další vylidňování centra města. Základní umělecká škola dnes totiž sídlí kousek od náměstí.

Jiří BLOCH, iniciátor petice:
Pokud prostě se neustále bude argumentovat, že nám chybí finanční prostředky na opravu, tak nakonec vždycky skončíme asi v tom, že potřebujeme někde tyto finance získat prodejem našeho obecního majetku, ale na druhé straně já jsem přesvědčen o tom, že tyhle krátkodobé zisky budou v budoucnu pro nás znamenat daleko větší ztrátu v tom, že prostě turisti kvalitní, o který stojíme, který tady budou chtít přenocovat a přece jenom se trošku víc seznámit s městem, sem jezdit nebudou a budeme tady mít jenom ty dvouhodinový davový skupiny, který prostě při prohlížení monumentálních památek ten aspekt lidský tady registrovat prostě nemůžou.

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Dnešní Pod kůži o dění v Českém Krumlově připravila Pavla Kuchtová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pku
Spustit audio

Více z pořadu