Pětice "Hostů do domu" ve druhé polovině června

19. červen 2009

Tento týden byl poznamenán střídavým počasím. Po jaké knize sáhnout, když venku právě prší? Možná po té od Aleny Ježkové, která byla naším hostem v pondělí. Prostředí Evropského soudního dvora nám přiblížila Irena Pelikánová a do tichého světa akvaristiky jsme nahlédli spolu s Liborem Špryslem. Ve čtvrtek nás, nejen divadelním světem, provázel David Jařab a na závěr týdne jsme se vydali do Štramberka na setkání s místním patriotem Vladimírem Baarem. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Milovníci historie a legend znají určitě její jméno. Alena Ježková je renomovanou autorkou mnoha knih, jako např. "Příběhy českých králů a knížat" a "Strážci pražských ulic". Nejčtenější knihou dětí se stalo jejích "55 českých legend z hradů, zámků a měst" a titul "Prahou kráčí lev" byl nominován na letošní ocenění Magnesia Litera. V pondělním rozhovoru s Danielou Brůhovou nám prozradila, že impulzem k její spisovatelské dráze byla láska k historii Prahy a její malá dcera. Právě pro ní hledala na pultech dětskou knížku o našem hlavím městě a zjistila, že všechny jsou poznamenány totalitním výkladem. Prý jí to tehdy velice rozčílilo a tak sedla a pustila se sama do psaní. Od té doby sepsala desítku titulů. Mezi zájmy Aleny Ježkové patří také zvony. Jako kurátorka vytvořila historickou stálou expozici Králův dvůr v Prašné bráně v Praze a výstavu Pražské zvony ve věži chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně. Považuje je za velmi zdařilé a pozvala na ně všechny posluchače. (pozn. Přijdete také?)

Logo

V úterý se vysílalo z Belgie a naším hostem byla Irena Pelikánová, česká právnička, univerzitní profesorka a od 12. května 2004 soudkyně Soudu prvního stupně Evropské unie. V úvodu jsme se seznámili se zajímavou čtvrtí Lucemburského velkovévodství Kirchberk. Prozradila nám, jak probíhalo stěhování do 12. patra soudní budovy a že si o výškových stavbách tamní pracovníci myslí své. Provedla nás hlubokým zákulisím Evropského soudního dvora a společně s moderátorem Janem Křelinou rozebírala např. od jaké doby působí, kde původně sídlil a roli, kterou sehrává v evropském dění. Dále přišla na řadu ožehavá multijazyčnost, se kterou se EU potýká, nebo nezbedný úřednický šiml, jemuž se neubránila.

Logo

Voda šplouchala při našem středečním setkání s Liborem Špryslem, šéfredaktorem časopisu Aquaristik. Zasvěceně mluvil o akváriích a rybách a spolu s Pavlem Kudrnou jsme nahlédli do tajů záliby, které se náš host věnuje již 30 let. Svoje první rybičky ouklejky, které chytil v Sázavě, prý choval jako malý kluk v láhvi od okurek. Nepřežili tam dlouho. Proto mu rodiče koupili první akvárium. Libor Šprysl nám dále prozradil mnoho zajímavostí z rybího světa, jako např. že pangas, jehož filety se prodávají v marketech, je ryba, která se běžně chová v akváriích. Dodal, že jíst akvarijní rybu je pro mnoho lidí nepřijatelná myšlenka a přiznal, že touto informací se mu již mnohokrát podařilo odradit zákazníky od nákupu. (pozn. Dali byste si také?)

Libor Šprysl

David Jařab má široký profesní rejstřík. Je uměleckým šéfem pražského Divadla Komedie, a také režisérem, dramatikem a scénáristou. O to pestřejší byl jeho čtvrteční rozhovor s Vladimírem Krocem. Zabrousili jsme do divadelního zákulisí a dozvěděli se podrobnosti z natáčení nového celovečerního filmu Davida Jařaba, s pracovním názvem "Hlava, ruce srdce". Ten se vrací do období 1.světové války a jeho hlavním námětem je rozpad tradičních hodnot a příchod nové doby. Film není určen pro nějakou určitou diváckou skupinu. "Je to spíš snaha o film s nějakým rukopisem a názorem. Jsem zvědav, jak bude fungovat na publikum", uzavřel režisér, který získal za svůj první celovečerní film "Vaterland - Lovecký deník" Cenu literárního fondu pro nejlepší film roku 2004 a také cenu filmové akademie Český lev za výtvarný počin v českém filmu v roce 2004.

Logo

Pátek se nesl ve znamení celodenního vysílání ze Štramberka, malebného horského městečka, kterému se také říká "Moravský Betlém". Letos slaví své 650. narozeniny a Český rozhlas 2 - Praha byl při tom. Naším hostem v Setkání, a zároveň průvodcem po místních zajímavostech, byl štramberský patriot Vladimír Baar z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. O čem si povídal s kolegy Janem Burdou a Dagmar Misařovou? Samozřejmě o pamětihodnostech a historických skvostech tohoto města, které je pověstné nejen voňavou pochoutkou, známou jako "Štramberské uši". Pravým architektonickým skvostem je zřícenina hradu Strallenberg a také soubor roubených chalup z 18. a 19. století, z nichž většina tvoří městskou památkovou rezervaci.

Logo

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio