Peter Lipa s AMC Trio zahájili koncertní program v budějovickém rozhlase

24. leden 2019

Nová koncertní sezona začala v budově Českého rozhlasu České Budějovice skutečně velkolepě. Ve čtvrtek 24. ledna u Tří lvů vystoupil Peter Lipa v doprovodu AMC Trio.

Slovenský zpěvák Peter Lipa je velkou hudební osobností mezinárodní úrovně. Brilantně překračuje hranice několika hudebních stylů. V rozhlasovém studiovém sále vystoupil s excelentní sestavou AMC Trio, nositelkou prestižních žánrových ocenění, a s hostujícím vynikajícím kytaristou Samuelem Marinčákem.

„Hudbu nechci vnímat jako kulisu, neboť to považuji za její ponížení. Já za hudbou vidím nějaké lidi, kteří ji vymysleli, seděli ve studiu a snažili se ji co nejlépe natočit. Posluchač si zaslouží kvalitní informaci o tom, co poslouchá, aby jej to nějak vedlo a třeba i posunulo k zamyšlení, proč se mi určitá hudba líbí,“ propojuje vnímání hudby v roli interpreta a posluchače vynikající slovenský vokalista Peter Lipa.

Za svou produktivní kariéru toho má pětasedmdesátiletý Peter Lipa na svém uměleckém kontě opravdu hodně. Vokalista, autor, aranžér, moderátor (po delší čas byl též hudebním redaktorem bratislavského rozhlasového studia), organizátor jazzového života a původně vystudovaný stavební inženýr má svém žánru stabilně vyhrazeno prominentní místo v pomyslné evropské extralize.

Coby vokalista propojuje Lipa jako „spontánně improvizační typ“ blues s jazzem, rockem, soulem i popem. Dobrými důkazy jsou například specificky reminiscenční album Beatles In Blue(s) složené z Lipových verzí songů legendární liverpoolské čtyřky, písničky vzniklé ve spolupráci s dvorním textařem Milanem Lasicou, ale také nedávno vydaná trošku nostalgická kolekce Slovenské evergreeny.

Peter Lipa pochází z Prešova stejně jako členové špičkové sestavy AMC Trio. Název je složen ze začátečních písmen příjmení jejích členů: pianisty Petra Adamkoviče, kontrabasisty Martina Marinčáka a bubeníka Stanislava Cvancigera.  Toto seskupení vzniklo v Prešově už před více než čtvrtstoletím a už pár let bezpochyby patří k absolutní slovenské jazzové špičce.

AMC Trio si vytvořilo vlastní hudební výraz, který tuto skupinu dělá v rámci slovenské, potažmo evropské jazzové scény výjimečnou. Její vlastní autorské vlastní skladby jsou plné hudebních příběhů a emocí, ovšem i stylových přesahů.  

S Peterem Lipou před jeho koncertem v Českém rozhlase České Budějovice

Peter Lipa

Pořad připravil a slovem provází Jiří Kasal.

Nejdále v těchto hudebních výletech zašlo AMC Trio v předloňském roce v případě výborného alba nazvaného latinsky Ad Fontes, tedy Návrat k pramenům – slovenské lidové hudby ve spolupráci s Ludovou hudbou Stanislava Baláže. Tato deska byla v hlasování veřejnosti Esprit vybraná jako nejlepší slovenské jazzové album roku 2017.

AMC Trio se může pochlubit spolupráci s úctyhodnými osobnostmi současného jazzu. Na vzniku jeho výborného alba Very Keen Attack se před šesti roky podílel znamenitý belgický kytarista Philip Catherine. AMC Trio natáčelo nebo vystupovalo například s americkými saxofonisty Peterem Cardarellim a Billem Evansem, švédským kytaristou Ulfem Wakeniusem nebo s vynikajícím americkým trumpetistou, rodákem z Cheltenhamu Randym Breckerem, s nímž nahrálo před šesti roky album One Way Road To My  Heart, které zíslalo cenu Radio Head Awards za nejlepší album roku 2013 v kategorii  jazz.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.