Pět milionů dají Pardubice na opravu parníku Arnošt

17. říjen 2011

Pardubice nechají za více než pět milionů korun opravit dosluhující výletní loď Arnošt z Pardubic. Každý rok dají navíc na její provoz nejméně 300.000 korun. Investici schválili zastupitelé.

Parník není od 26. září kvůli závadě na obou motorech schopen plavby. Bez oprav by nedostal ani povolení k dalšímu provozu. Záď lodi bude odříznuta, aby do ní mohly být namontovány nové motory, na spodku přibudou plováky pro nižší ponor. Vymění se palivový a sanitární systém, plavidlo se dočká nového nátěru.

Město loď opraví prostřednictvím Dopravního podniku, který ji bude také deset let provozovat. Bude mu také každý rok zasílat 300.000 až půl milionu korun na její provoz. Letos by do oprav mělo jít 2,5 milionu korun, stejná částka příští rok. Koupit nové podobné plavidlo by pro město bylo nevýhodné stejně jako pořídit si starší a to modernizovat.

Loď vlastní společnost Pardubická plavební, v níž drží Pardubice a Nadace pro rozvoj města Pardubic 42 procent, dalších 5,73 procenta vlastní Pardubický kraj. Největším akcionářem je Martin Vaško s 43,38 procenta akcií, které vloni nabídl společnosti za 6,3 milionu korun k odkoupení.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio