Pět kilometrů navíc. Lidé z obcí jihovýchodně od Brodu musí kvůli opravě silnice na objížďku

5. únor 2019 06:00

Až do letošního podzimu budou muset obyvatelé mimo jiný obce Termesivy při cestě z Havlíčkova Brodu domů na objížďku. Měří asi pět kilometrů.

Dělníci totiž opravují jedinou příjezdovou cestu, ulici Mírová a jiná cesta než delší objížďka kvůli blízké železnici a korytu řeky Sázavy neexistuje.  

Omezí nás to, ale je to potřeba

„Já jsem z Termesiv, takže pro nás to omezení je, ale vzhledem k tomu, že je to nutně potřeba, tak to není vůbec žádný problém, protože teď jsem jel a během deseti minut jsem byl v Brodě.“

I místním lidem neutěšený stav vozovky v Mírové ulici vadí natolik, že uzavírku přivítali. Tak, jako pan Kocourek. Objízdná trasa podle něj není tak dlouhá, aby ho nějak výrazně zdržela. „Já říkám: když je to otázka asi pěti kilometrů, tak to není objížďka, kdyby to bylo třicet, tak už můžeme mluvit o objížďce,“ dodal.

Termesivy, Herlify, čtvrť Vysočany

Objížďka omezí hlavně obyvatele místních částí, jako jsou právě Termesivy, Herlify nebo čtvrť Vysočany. Pro zbytek občanů Havlíčkova Brodu nepředstavuje uzavírka prakticky žádné omezení.

Budoucí obchvat

Rekonstrukce, která včera začala, podle místostarosty Libora Honzárka (TOP09) nezlepší jen cestování obyvatel místních částí. Město s cestou má i další plány. „Občané, tam bydlící, si stěžují a sdělují, že ten komfort dopravní je velmi špatný, ta silnice je úzká, jsou blízko stromy. A zejména potom, co bude tato silnice vlastně připojena na sjezd z obchvatové části z té mimoúrovňové křižovatky, tak by už vůbec nevyhovovala tomu provozu.“

Mírová ulice by se totiž měla napojit na plánovaný obchvat města. Radnice proto opravu už dopředu plánovala spolu s Krajem Vysočina. „Ta silnice se bude rozšiřovat, bude tam velké kácení vlastně vzrostlých stromů, vysazování nových, jsou tam i náročné přeložky inženýrských sítí, bude vlastně vystavěna i nová stezka pro pěší a cyklisty,“ dodal místostarosta.

Dohromady budou všechny opravy a výstavby stát více než 100 milionů a Havlíčkův Brod z toho zaplatí necelou polovinu. Všechny práce by měly být hotové ke konci roku, do té doby budou muset lidé využívat objízdné trasy.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související