Pěšky, na kole i na sněžnicích. Nadšenci stoupají na vrchol hory Kleť několikrát týdně

14. březen 2022

Kleťáci jsou sportovci, kteří pravidelně vyrážejí na horu Kleť. Její vrchol leží 1087 metrů nad mořem. Jedním z těch, kteří ho zdolávají opakovaně už několik let, je Marek Svoboda. Někdy jede i na kole, v zimě používá sněžnice.

Sportovci, kteří mají i svou partu a dopoledne se setkávají v restauraci na vrcholu Kletě, velmi často vyrážejí z parkoviště nedaleko dolní stanice lanovky. Oni ale chodí po svých. „Já už dvanáctým rokem chodím v průměru dvakrát týdně, za rok mám tak osmdesát výstupů,“ říká Marek Svoboda.

Čas výstupu si podle svých slov nestopuje a nechodí ani pod lanovkou jako někteří turisté. „Není to dobré na kolena, protože je tam tvrdý kamenitý povrch. Většinou chodím lesem, mám takové své trasy,“ vysvětluje.

Kleť zdolává Marek Svoboda nejen pěšky, ale třeba také na kole. „Tak jednou za měsíc se snažím dát to na kole. Z domova to mám asi 32 kilometrů, takže vyrážím, když mám volný den pro sebe,“ potvrzuje.

Pokud napadne sníh, nazuje sněžnice. „To je největší zážitek, ale podmínky pro to nejsou úplně časté. Letos jsem byl na sněžnicích jen dvakrát, a to jsem je půlku trasy musel nést na zádech. Jinak používám nesmeky na boty,“ doplňuje.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.