Pes vás neposlouchá? Klikněte na něj! Klikr je jednoduchý prostředek k dobře vycvičenému psovi

6. březen 2021

Klikr je malá plastová krabička, do které je vložený plechový plíšek. Ten po stisknutí prstem vydává zvuk, který na psa funguje jako označovač správného chování. Pán klikne ve chvíli, kdy má pes splnit jeho rozkaz a následuje okamžitá odměna.

„Cílem je, aby si pes spojil kliknutí s něčím velmi příjemným a pokaždé udělal to, co po něm pán chce. Uslyší kliknutí, ví, že dostane něco moc dobrého, proto ho přestane zajímat krtina na louce a raději běží za pánem, který ho navíc hlasitě pochválí. Velmi důležité je psa pochválit ještě slovně," vysvětluje systém klikr tréninku instruktorka Klára Hlubocká.

Vycvičit psa je možné i bez bolestivých trestů

Dopřejte svému psovi dostatek pohybu a zábavy. Instruktorka pro všeobecný výcvik psů Klára Hlubocká se při práci se psy vyhýbá ostrému nátlaku a bolestivým trestům. Podle ní nejlépe funguje dobře vybudovaný vztah na základě pochval. Takovou zkouškou je právě přivolání v místě, kde je to pro psa zvlášť lákavé, třeba na louce.

Psovod České společnosti ornitologické Klára Hlubocká se svými psy

„Pokud nejsme pro psa středobodem světa, dostaví se problémy. Pokud není dostatečná síla ve vztahu mezi pánem a psem, nepomůže ani klikr, ani žádná jiná věc. Pán musí být zdrojem té nejlepší činnosti a zábavy, a to samozřejmě vyžaduje dostatek času a invence. Když se pes nudí, najde si náhradu, a ta se většinou majitelům nelíbí. Například si přebuduje zahradu podle svého,“ říká Klára Hlubocká.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.