Perníkový model holašovického statku vyráběla Lenka Přibylová přes dva měsíce. Vynesl jí zlato
Perníčky mohou mít mnoho podob. Od jednoduchých tvarů bez výraznějšího zdobení až po modely různých stavení a třeba i vánoční betlémy. Lenka Přibylová umí z perníkového těsta vytvořit prakticky cokoli, ale zejména se svými sladkými stavbami opakovaně slavila úspěchy na mnoha soutěžích. Prostřednictvím nové knihy se teď o své umění podělila i s veřejností.
Na Moravský cukrářský šampionát se Lenka Přibylová poprvé přihlásila v roce 2020. Pro soutěž vytvořila doslova perníkovou chaloupku, lépe řečeno model venkovské usedlosti z jihočeských Holašovic. Získala za něj zlatou medaili a prvenství na šampionátu dokázala několikrát obhájit.
„Do selského baroka a holašovických chaloupek jsem se zamilovala hned poté, co jsem na jih Čech přišla. Vydala jsem se do Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích, kde mi poskytli celou vesnici v náčrtech. Ještě ten den jsem se jela podívat přímo na místo. Nakonec jsem se rozhodla udělat perníčkový model domu číslo 16,“ vypráví příslušnice rodu perníkářů.
Výroba modelu včetně přípravy zabrala více než dva měsíce. Na úplném začátku ale nebylo míchání těsta s přesným poměrem ingrediencí. „Ze všeho nejdřív jsem si vzala do ruky metr, šla jsem do auta a pořádně si změřila kufr, aby se mi to tam vešlo. Šířka, výška, hloubka, od toho se to celé odvíjelo,“ směje se Lenka Přibylová.
„Měla jsem taky velké nervy při převozu modelu po dálnici D1 na šampionát do Olomouce. Bylo nutné ještě udělat malé úpravy, vzala jsem si s sebou cukr v kornoutku, abych mohla vše na místě doladit. Ale jinak musíte spíš věřit,“ dodává.
Na takový model padne zhruba 10 až 15 kilogramů mouky a přibližně pět litrů polevy. Co se týče koření, tradiční perníčky podle rodinné receptury předků Lenky Přibylové ze Studnic na Vysočině jsou typické vůní po novém koření, anýzu, skořici a badyánu. „A nesmíme zapomenout ani na pepř. Dodává perníku velmi zajímavou pikantní chuť, určitě stojí za to ho vyzkoušet,“ doporučuje.
Celý rozhovor s perníkářkou Lenkou Přibylovou si pusťte v přehrávači výše.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka