Pavel Trávníček: Úspěch Tří oříšků pro Popelku nikdo nepředpokládal

26. prosinec 2019

Herec Pavel Trávníček se během Vánoc objevuje na televizních obrazovkách s železnou pravidelností. Jaké to je být nejslavnějším českým princem, prozradil v pořadu Xaver a host.

Roli prince v pohádce Tři oříšky pro Popelku získal Pavel Trávníček ještě jako student v roce 1973. Přestože se pohádka stala neodmyslitelnou součástí českých Vánoc a každoročně ji zhlédnou tisíce diváků, sám herec se na ni nedívá. „Každý rok projdu kolem obrazovky s Popelkou, kouknu, řeknu ‚Ježišmarjá‘ a jdu dál,“ směje se Pavel Trávníček.

Pohádka znamenala pro Pavla Trávníčka začátek herecké kariéry. „Myslím, že princ ve Třech oříšcích byla první životní role, ty další ale ještě přijdou,“ říká. „Je ale pravda, že film mi otevřel cestu ke slávě. A já si myslím, že herec musí být slavný, v tom je jeho kupní síla. Jako má doktor před svým jménem titul, herec musí mít před svým jménem slávu,“ vysvětluje.

Kultovní pohádka

Tři oříšky pro Popelku vznikly v česko-německé koprodukci, do rolí tak byli obsazeni čeští i němečtí herci. „Herci na sebe mluvili ve svém rodném jazyce a navzájem předstírali, že si rozumí,“ vypráví Pavel Trávníček.

Přes čtyři desítky let trvající úspěch Tří oříšků pro Popelku nikdo neočekával. „Nikdo si tedy nedovedl představit, že by film mohl mít takovou životnost. My jsme ale natáčeli s takovou chutí, že to na filmu musí být znát,“ říká herec. „Myslím si ale, že všichni z těch, co ještě žijí, tomu stále nemůžou uvěřit,“ pokračuje.

Pavel Trávníček v době natáčení o filmu nic nevěděl. „Režisér Václav Vorlíček mě svěřil do náruče slavných herců. Chodil jsem, mlčel, pokukoval a sledoval, jak se to dělá,“ vzpomíná herec ve vysílání Českého rozhlasu.

Od filmu k muzikálu

Pavla Trávníčka můžeme kromě českých a německých filmů vidět také ve swingovém muzikálu Zasněžená romance. V představení s tancem, zpěvem a hudbou Glenna Millera hraje nejenom jednu z hlavních rolí, ale jeho jméno najdete také v tvůrčím týmu.

„Nejen, že jsem muzikál s Tomášem Vondrovicem napsal, ale také jsem ho zrežíroval a dokonce si v něm i zahraju. Takže vše, co bylo volné, zbylo na mě,“ uzavírá herec a připomíná, že swingovou show čeká 28. ledna 2020 pražská premiéra.

Jaké další vzpomínky má Pavel Trávníček na natáčení Tří oříšků pro Popelku? Dozvíte se v záznamu pořadu Xaver a host.

Spustit audio