Pavel Kroneisl: O jedné hokejové legendě

10. květen 2019

Jiří Holeček – hokejový brankář, trojnásobný mistr světa, stříbrný z olympiády a držitel mnoha dalších stříbrných a bronzových medailí z nejvyšších světových měření sil oslavil nedávno 75. narozeniny.

Neuniklo to pozornosti médií, a tak jsem si s velkou chutí přečetl jeden velice otevřený rozhovor s ním. Zmiňuje se v něm i o  současném hokeji.

Doslova řekl – vychováváme odpalovače puků. Bylo to v souvislosti s diskuzí o velikosti hokejových hřišť. Zmenšují se po vzoru NHL, čímž dochází k častějšímu kontaktu mezi hráči. Hokej je rychlejší, tvrdší a prý divácky přitažlivější. To tvrdí zastánci menších hřišť.

Jiří Holeček je jiného názoru a já mu s velkou chutí dávám za pravdu. Vytratila se totiž technika a kombinační hra, není na to prostě  čas, ani místo. Hraje se stylem za červenou čárou odpálit puk do třetiny soupeře a pak to prát na branku, ono to tam třeba i nějakým náhodným odrazem spadne.

Když získá puk soupeř, dělá totéž. Je to sice boj, ale moc dobře se na to nekouká.

Mám za sebou přes třicet let praxe sportovního komentátora. Pamatuji si pány techniky – Františka Vaňka z Brna, Miroslava Vlacha z Vítkovic, ale také Vláďu Caldra z Českých Budějovic a mnoho dalších.

Bohužel, pokud půjde hokej cestou zmenšených hřišť a častých osobních šarvátek, noví technici se šikovnýma rukama nám už asi nevyrostou.

Jiří Holeček ve zmíněném rozhovoru také řekl, že jednou odešel z utkání Sparty dokonce dříve, protože se na to nedalo koukat. Prostě odpalovači puků. Nám kdysi v žákovských letech náš trenér říkával, hrajete to jak pitomci, kam puk, tam všichni a bušíte do toho jak hluchej do vrat. Používejte proboha  hlavu.

Mnohokrát si na jeho slova vzpomenu při sledování některých současných zápasů. A vlastně mi ho připomnělo i vyjádření jubilanta Jiřího Holečka.  Třeba se současní hokejoví bossové zamyslí a něco se změní. I když………

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.