Pavel Kroneisl: Hokej herci versus novináři

15. prosinec 2020

Je to pár týdnů, co odešel do novinářského nebe kolega, kamarád, sporťák Jihočeské pravdy, později Deníku, Péťa Turek. Hrál kdysi závodně hokej, nejprve za Slavoj, později za Motor České Budějovice.

Tím pádem se samozřejmě velice aktivně podílel na sportování nás všech jihočeských novinářů. Vzpomínám třeba na slavné hokejové zápasy herci versus novináři. S jihočeskými divadelníky jsme tehdy totiž žili tak nějak více pohromadě.

Hodně natáčeli u nás v rádiu, slovo dalo slovo a chystali jsme se na první vzájemné klání. Už tréninky naznačovaly, že to bude velká sranda. Mnozí hráči třeba používali hokejku jako třetí nohu a brzdili zásadně o mantinel. Bránit hereckou bránu se chystal Fanda Kokejl s husitskou pavézou místo hokejky. Jeho persona spolu s tímto obranným prostředkem znamenala naprosté vykrytí celé branky.

Herci také přišli s tím, že postaví  útočnou řadu z baletek. Znamenalo to, že i my jsme museli zajistit adekvátní protihráčky. Byla to trojice dam z tehdejší Jihočeské pravdy. Už příprava v šatnách stála za to. Mnozí totiž viděli hokejovou výstroj prvně, a když ji vysypali z pytle na zem, nevěděli co s tím.

A tak jsme právě s Péťou Turkem, protože jsme oba hokej hráli a tohle oblékali mnohokrát, působili jako instruktoři. Byla to legrace. Třeba okamžik, kdy přišla ze své dámské společné šatny naše spoluhráčka Irena se suspenzorem v ruce a povídá: „Kluci, na co je tohle?“  Péťa lakonicky odpověděl: „Irenko, tobě na nic, ale my to máme jako chránič jistých choulostivých partií.“

Samotný zápas se odehrával před plným zimákem, který často burácel smíchy. Rozhodčími byli bývalí ligoví hokejisté - Milan Hönig a Pepa Buřič -  pochopitelně v soudcovských talárech. Vše samozřejmě skončilo nerozhodně a diváci se obrovsky bavili. A tuhle zábavu jsme si pak užili ještě několikrát. Přeju dobré jitro.

Spustit audio