Pavel Hejra z Tábora vybojoval čtvrtý titul mistra světa ve footbagu

14. srpen 2019 12:01

Je mu čtyřicet let a právě se počtvrté stal mistrem světa. Pavel Hejra z Tábora se vrátil se zlatou medailí z polské Varšavy, kam se sjeli nejlepší hráči planety ve footbagu.

Tato sportovní disciplína kombinuje prvky nohejbalu a volejbalu. Hraje se s malým míčkem, který nesmí spadnout na zem.

Úspěch českého reprezentanta je o to cennější, že světové zlato vybojoval navzdory poměrně vážnému zdravotnímu handicapu. „Pomýšlel jsem na zlato znovu, ale během šampionátu jsem to musel přehodnotit, protože jsem měl obrovské potíže s kolenem,“ vysvětluje.

„Nakonec se to ale všechno dalo nějak dohromady, stáli při mně snad všichni svatí a nějak jsem to ubojoval, i když semifinále a finále bylo opravdu na krev,“ dodává Pavel Hejra, který má dosud zatejpované levé koleno.

Čtěte také

Právě levou nohu přitom podle svých slov ve footbagu používá ze sedmdesáti procent. „Pomohla mi nějaká vnitřní odhodlanost tu bolest v sobě překonat. Omezovalo mě to hodně, protože každý ohyb nohy znamenal nějaké píchnutí. Jak se ale člověk během zápasu dostane do nějakého transu, tak ta bolest trošku zmizí, až potom večer nebo v noci přijde znovu,“ dodává.

Soupeři podle něj tušili, že je zraněný, ale nevěděli, kde přesně. „Až po zápase jsem svému finálovému soupeři prozradil, že to bylo levé koleno. Kdyby to věděl, tak se na to asi zaměří a bude mi tam ty míčky hrát častěji,“ říká.

I když je Pavel Hejra mistrem světa počtvrté a pocit vítězství zná, poslední medaile je pro něj nejcennější. „Cesta k ní byla nejsložitější,“ komentuje.

V září Pavla Hejru čeká nejprve domácí šampionát a pak už zahájí přípravu na další mistrovství světa, která se příští rok uskuteční v kolumbijském Medellínu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související