Pátek: Tituly u jména - dáte na ně?

5. červen 2015

Potrpíme si v Česku až příliš na tituly u jména? Lpíme na akademických hodnostech? Když se chcete rozhodnout využít služby např. lékaře, architekta, nebo právníka - hraje ve vaší volbě významnou roli počet titulů, které má dotyčný u jména? A co vy? Užíváte akademický titul?

Češi prý rádi používají akademické tituly. Máme jich hodně, rádi se jimi chlubíme a někdy si s nimi tak trochu nevíme rady - třeba při oslovování... Lpění na akademických hodnostech má u nás svůj původ už v dobách Rakouska-Uherska. Stačí se podívat na náhrobky z té doby. Právě proto je dnešní Rakousko další zemí, které si na titulech zakládá. V období první republiky to došlo tak daleko, že se přenášely i na manželky. Takže bylo běžné oslovení jako paní radová či paní doktorová.

A jak je to s tituly v jiných zemích? Mimo půdu vysokých škol je nezná například anglosaský svět. Američané titulům vůbec neholdují. A množství různých titulů prý spíše mate cizince, kteří v Česku pracují. Naopak někteří Češi se cítí dotčeni, když jim firemní kultura neumožní používat tituly například na vizitkách. Na tituly si nepotrpí ani v Dánsku, Irsku či Švédsku, v Maďarsku se dokonce nepoužívají vůbec.

Naopak Italové titulování vyžadují, stejně jako Slovinci. Do této skupiny patří i Češi, Rakušané či Němci. A v Polsku si někdy lidé na vizitkách uvádějí vedle titulů dokonce i všechny své funkce.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.