Pátek: Jaký výzkum vědců vás zaujal?

1. červenec 2016

Přečetli jste si se zájmem výsledky výzkumu izraelských vědců o léčebném konopí? Překvapilo vás, co všechno nám může způsobit chemie z pracího prášku? Začetli jste se do výzkumu nových léků proti rakovině? Fandíte výzkumu čínské medicíny? Zajímá vás zkoumání mimozemských civilizací? Nebo vám odborné články nic neříkají a je vám jedno, na co lidé v bílých pláštích po létech bádání přišli?

Vědci z Centra polární ekologie Jihočeské univerzity v těchto dnech odlétají na Svalbard, souostroví v Arktidě u severního pólu. Na severu Země zkoumají společně s vědci z Kanady, USA, Ruska a dalšími vliv člověka a klimatických změn na arktickou přírodu.

Mohlo by se zdát, že je to téma pro nás v Česku na hony vzdálené. Ale zdání klame. Sledují například nové nemoci hlodavců, které se se zvyšujícím turismem dostanou do Evropy. Z půdy získávají látky, které pomůžou při léčbě rakoviny. Nebo loví mořské ryby a zjišťují, jak moc nám strávníkům můžou vadit jejich červy. I tyhle ryby totiž koupíme v našich obchodech.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.