Pátek: Jaké dokumenty leží na dně vašeho šuplíku?

17. červen 2016

Schováváte si všechny dopisy a pohledy, které vám kdy přišly? Máte krabici, kde najdete vysvědčení své i svých dětí? Zapisujete si, jaké bylo počasí, jaké padly teplotní rekordy a kolik sněhu jste měli právě u vás? Vedete si sešit, do kterého si už léta píšete, jak jste utráceli ten který měsíc? Máte pečlivě sepsané, kam jste jezdili na dovolenou? Píšete kroniku vlastní rodiny? Našli byste doma obrázky svých dětí ze školky a školy? Byli jste někdy ve vašem místním archivu? Co jste hledali? Jaký archiv je na dně vašeho šuplíku?

Minulý týden jsme si připomněli Mezinárodní den archivů. Většina z nich otevřela návštěvníkům kromě běžně přístupných badatelen i depozitáře a sklady. Je zajímavé, co všechno tam můžeme najít… Noviny z dob narození našich rodičů, plán našeho domu z 19. století nebo třeba úřední zápisy.

Možná že i vy sami čas od času do badatelny archivu zajdete nebo jste tam něco před časem hledali. Nakonec, každý z nás má doma svůj vlastní archiv.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.