Pátek: Bez drobných neřestí by bylo smutno na světě!

22. leden 2016

Je něco, co si i přes zdražování, nízké příjmy neodpustíte? Máte svou malou neřest, nebo si děláte alespoň malé radosti? Jestlipak i vy si občas řeknete: „Šetřím, ale tohle si neodpustím!“?

Přiznejme si to na rovinu, kdo z nás dokáže dlouhodobě stále jenom šetřit, takzvaně „špórovat“ každou korunu, stále si jen utahovat opasek a věčně odolávat různým pokušením dopřát si aspoň trochu něco lepšího než obvykle, třeba v podobě lahodných sladkostí, kvalitní kávy, nebo třeba cigaretky ke kafíčku hezky po obědě? Nebo občas neodoláte a koupíte si něco pěkného na sebe, i když je domácí rozpočet našponovaný?

Touze trochu si aspoň někdy přilepšit odolá asi málokdo. Jenže pak se stává, že po takovém - zátahu na cukrárnu, nebo na nákupní centrum, kdy se nám povede udělat pořádný vítr v peněžence, si to zpětně vyčítáme a máme špatné svědomí. Jestlipak ale víte, že podle odborníků je takové drobné hřešení pro náš život rozhodně prospěšnější, než vytrvalé odříkání?

Drobné neřesti totiž do života patří a jedinci, kteří občas hřeší a dokáží si takové chvilky náležitě vychutnat, jsou v životě prý mnohem šťastnější než ti, kteří žijí až asketickým způsobem života.

Copak nemůže být takové to drobné hřešení, převážně v obtížném životním období, pro nás vlastně i jakousi odměnou?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.