Páteční Noční linka: Pohlednice, dopisy, nezapomněli jsme psát?

24. září 2021

Kdy jste naposledy napsali a poslali, nebo dostali pohlednici nebo dopis? Schováváte si staré pohlednice a dopisy? Jaké jsou ty nejzajímavější? A v čem je pro vás jejich kouzlo?

První korespondenční lístek byl uveden do oběhu v rakousko-uherském mocnářství 22. září 1869. Zanedlouho kolovaly korespondenční lístky po celém světě. Brzy po jejich zavedení se na lícové straně začaly objevovat různé ozdoby a přítisky - zrodily se pohlednice. Pamatuji si ještě dobu, kdy poslat pohlednici z míst, která jsme navštívili, nebo pohlednicí popřát k veškerým svátkům v roce, nebo k osobním výročí bylo naprosto samozřejmé. Jenomže pak přišla doba mailů, sms a mms a člověk začal být líný a také zjistil, že ho elektronická komunikace vyjde levněji. Přesto s nostalgií na pohlednice vzpomínám, prostě měly a mají něco do sebe.

A jak to vnímáte Vy? Mají ještě pohlednice a dopisy podle vás budoucnost, nebo je elektronická forma komunikace jednou vytlačí úplně?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.