Parkovací místo před domem stejně nemají. Modré zóny kritizují řidiči i zastupitelé

7. listopad 2017

Usnadnit parkování místním obyvatelům by měl nový systém modrých zón na Pražském předměstí v Českých Budějovicích. Radnice spustila 1. listopadu zkušební provoz. Mezi řidiči ale nový systém vyvolává emoce a kritizuje ho i opozice.

Na okraji Pražského předměstí bydlí pan František. Dneska přes noc parkoval za modrým pruhem přímo před domem, ale místo tu nemá jisté. „Rodiny mají plno aut a sem těžko budeme parkovat,“ říká.

Daniel Kružberský se ocitl v pasti jednosměrek, které s sebou nový systém přinesl. „Kvůli tomu lidé, kteří bydlí okolo bývalé Sparty, nemají jinou možnost než jezdit do práce přes tu křižovatku smrti,“ zdůrazňuje.

Na parkovací místo před domem pak potřebuje štěstí a rychlost. „Z práce přijedu ve čtvrt na čtyři, koukám z okna a většinou během tří až čtyř hodin se uvolní místo. A když jsem dostatečně rychlý, seběhnu a můžu zaparkovat poblíž svého domu,“ popisuje.

Radnice zatím nemá nakoupené parkovací automaty a lidé stále nemají vyřízené žádosti o rezidentní a abonentní karty.

Nepřipravenost systému kritizuje opoziční zastupitel Tomáš Bouzek. „První analýzy jsme udělali už ve volebním období 2010 až 2014 a od té doby se s tím nic nedělo. Odstavné parkoviště v Jírovcově ulici se buduje až nyní, nevím proč s takovým zpožděním,“ připomíná.

Parkovací systém má na starosti náměstek primátora pro dopravu František Konečný. „Bylo tam mnoho obstrukcí, téměř u každého podsystému. Na to, jak to bylo složité, jsem rád, že jsme zóny od 1. listopadu rozjeli,“ reaguje.

Novinkou je autobusová linka číslo 24, která jezdí od nedostavěného odstavného parkoviště na konci Jírovcovy ulice na náměstí Přemysla Otakara II. Zatím jezdí autobus zadarmo, protože město ještě nemá původně zamýšlené elektrobusy.

Autobusem se občas sveze paní Jaroslava z Jírovcovy ulice. „Já jsem jela dvakrát a byl plný, ale jela jsem z města. Vystoupila jsem v Jírovcově ulici a lidé ještě jeli dál,“ popsala.

Do konce roku je celý systém ve zkušebním režimu. Od 1. ledna by měl běžet naostro a tedy za peníze.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio