Pardubická radnice se pouští do boje s coffee shopy

28. únor 2011

Město se obává prodeje zboží, obsahujícího údajně nelegální psychotropní látky. Ty se například vyskytují ve vonných tyčinkách, koupelové soli nebo energetických pilulkách, běžně dostupných také dětem a mládeži. Podle magistrátu jde o produkty, které se u nás po zákazu v Polsku objevují čím dál častěji.

„Ač o těchto prodejnách víme, nemůžeme prakticky nic dělat. Myslíme si, že ty látky fungují podobně jako drogy, ale oficiálně neobsahují žádnou z látek, které jsou u nás na seznamu omamných a psychotropních látek. My ale v Pardubicích nechceme žádný coffee shop. Nic, co by ohrožovalo naše děti a mládež,“ řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Primátorka proto požádala živnostenský úřad a inspektorát České obchodní inspekce o kontrolu v těchto provozovnách a městskou policii o zvýšený dohled v lokalitách, kde tyto obchody sídlí.

„Víc v tuto chvíli udělat nemůžeme, jen apelovat na policii a zákonodárce, aby zasáhli dřív, než se stane nějaká tragédie, než budeme muset řešit následky.V březnu budeme i o tomto problému hovořit s poslanci zvolenými za Pardubice,“ dodala primátorka.

Obchody s tímto podivným zbožím se v České republice objevily poté, co je legislativci loni v listopadu vytlačili z Polska. Polským úřadům trvalo dva roky, než připravily a přijaly v režimu nouze novelu zákona, který prodej těchto látek zakázal. Během jednoho dne bylo pak v Polsku uzavřeno přes 1000 obchodů se zbožím, které je dnes legálně nabízeno v České republice.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP
Spustit audio