Panenka na liškách se špeclemi
Dnešní tip bude mít tak trochu nádech německé kuchyně, svůj recept totiž představí redaktor Dvojky Michael Erhart.
Nemusíte se ale bát, potřebné suroviny snadno naleznete i u nás. Doslova. Houbaři totiž jistě znají lišku obecnou a vědí, že se pro ni mohou do lesa vypravit i teď na podzim.
Snadno zvládnete i takzvané spätzle, které pocházejí ze Švábska. Jsou velice podobné slovenským haluškám, jen místo brambor se dělají z hladké mouky.
Dost řečí, vařit!
Kolik si jich jako přílohu uděláte je na vás, držte se jen poměru jedno vejce na 100 g mouky. Obě suroviny smícháte, přidáte trochu vody a špetku soli.
V hrnci přivedete k varu osolenou vodu a přes síto na noky do ní tlačíte polotuhé těsto. Nebo ho také můžete z prkénka odkrajovat nožem. Anebo si špecle jednoduše koupíte.
Že jsou těstoviny uvařené poznáte tak, že vyplavou na hladinu – z té už je stačí jen sesbírat. Souběžně necháte zpěnit cibuli, přidáte nakrájené lišky, kmín, nové koření, bobkový list a necháte chvíli podusit.
Pak už zbývá jen vyndat koření, zalít houby smetanou a na pánvi osmažit plátky vepřové panenky. A je hotovo, na stole vám leží švábská pánev. Tedy v tomto případě talíř.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.