Pandemie koronaviru ceny zájezdů nezměnila, zájem o cestování je ale menší

23. červen 2020 08:38

Do cestovních kanceláří znovu začali chodit zájemci o dovolenou v zahraničí. Objednání zájezdů se ale někde neobejde bez komplikací. Problémy jsou například se zajištěním letecké dopravy, práci cestovek komplikuje i aktuální podoba cestovatelské mapy, takzvaný semafor.

„Teď spíš na klienty čekáme,“ povzdechla si majitelka českobudějovické cestovní kanceláře Máj Jarmila Čepová. Mnoho lidí zájezdy zrušilo nebo přesunulo na jiný termín. „Už si rovnou nasmlouvali pozdější termín, ale týkalo se to spíše lázeňských pobytů, které pořádáme do Slovinska a Maďarska. Někteří využili voucher, některým jsme vrátili peníze,“ dodala.

Ani po znovuotevření cestovek problémy nekončí. „Problém je s letenkami, protože letecké společnosti ještě nemají ujasněné termíny, kdy budou létat. Je to velká komplikace, protože nám přislíbí datum, převedeme klienty i letenky a oni nám za dva dny napíší, že se let ruší,“ popsala Jarmila Čepová.

Cestovním kancelářím ztěžuje práci i takzvaný semafor, tedy mapa, která rozděluje evropské země z hlediska rizika koronavirové nákazy na bezpečné a méně bezpečné. „Třeba Portugalsko, které bylo zelené, je najednou bez jakéhokoli varování červené. Je to moc rychlé a já mám třeba klienty, kteří mají jet do Portugalska, a vůbec nevím, co s nimi budu dělat, pokud se to nezmění,“ vysvětlil majitel českobudějovické cestovní kanceláře Rosslo Vladimír Rottner.

Čtěte také

„V zahraničí nám zůstala spousta záloh za ubytování, letenky a máme velké problémy se s každým provozovatelem dohodnout, abychom peníze dostali zpět, nebo aby nám je převedl do příštího roku,“ doplnil.

Podle ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří Terezy Pickové je i přes všechny problémy znát, že cestovní ruch ožívá. „V rámci již nyní dostupné Evropy volí zákazníci cestovních kanceláří nejvíce zájezdů do Chorvatska, Slovenska, Slovinska, Rakouska nebo Maďarska, kam již byly vypraveny první autobusy. Z leteckých zájezdů je patrná poptávka po Řecku a Bulharsku,“ uvedla.

Pandemie koronaviru zatím nemá žádný dopad na ceny zájezdů. Podle Terezy Pickové se dá očekávat, že to tak zůstane i v dalších měsících.

Spustit audio

Související