Památník připomínající oběti Heydrichiády v Táboře opakovaně poškodili sprejeři

30. prosinec 2020 13:27

Vandalům není nic svaté. Platí to, bohužel, i pro pietní místo bývalého Popraviště vedle Pražského sídliště v Táboře.

„Jsme na místě, kde zemřelo 154 lidí, tady skutečně vnímáte pietu tohoto místa,“ říká Radka Šimková.

S vedoucí městského odboru kultury a cestovního ruchu Radkou Šimkovou si prohlížíme výtvory, které na pietním místě zanechali sprejeři:

„Je to místo, kam si chodí hrát mládež z různého důvodu si tady malují po zdech, pomalovávají kameny, dlažbu,… Jestli to dělají z neznalosti nebo z nudy, těžko říct,“ popisuje situaci vedoucí odboru s tím, že například v létě na zdi psaly různé vzkazy fixem zdejší dívky a ještě se tím pochlubily na facebooku. „Takže tím se vlastně přiznaly a poté to řešila policie,“ dodává Radka Šimková.

Náklady na vyčištění mramoru se můžou podle rozsahu restaurátorských prací pohybovat i v desítkách tisíc  korun. Na vandalství reaguje i městská policie,  která podle velitele Petra Svobody v prostoru pietního místa zvyšuje dohled:

„Každý den tam chodí pochůzkou náš strážník v kombinaci s asistentem prevence kriminality, takže dohled jsme tam zvýšili osobně. Zároveň jsme udělali opatření, že máme kameru na nedalekém komíně. Ta monitorovala křižovatku u nemocnice, nyní se věnuje prostoru kolem popraviště a máme objednanou jednu pevnou kameru.“

Problém se sprejery aktuálně řeší i základní škola, která se nachází nedaleko od památníku táborského Popraviště. Vandalové tam o vánočních svátcích barvou postříkali stěnu a okna školní jídelny. Policejní mluvčí Miroslav Doubek upozorňuje, že sprejerství je kvalifikováno jako trestný čin poškození cizí věci.

Celou reportáž si můžete poslechnout online, nebo si ji stáhněte do svých mobilů a počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio