Památky, příroda i novinky. Krásy jižních Čech na fotografiích Tomáše Perzla uvidíte v rozhlase

8. prosinec 2022

Krásy jižních Čech. Tak se jmenuje výstava fotografií, která je do konce ledna k vidění v budově Českého rozhlasu České Budějovice v ulici U Tří lvů. Autorem snímků je Tomáš Perzl, který mnohé záběry pořídil pomocí dronu.

Pro přelet a fotografování krajiny dronem je podle něj v současnosti nutné získat povolení od majitelů objektů nebo například správy chráněné krajinné oblasti. „Pak tu máme národní park, kde je dlouhodobě červená zóna, kde se nesmí vlastně vůbec nic, naopak další místa v přírodě jsou v rámci regulí,“ dodává.

Místa k fotografování si Tomáš Perzl vybírá spontánně. „Chodím většinou na východy slunce a nápady vznikají ráno v autě. Přizpůsobím to aktuálním podmínkám, počasí. Přemýšlím, kde by to mohlo vypadat dobře,“ říká.

Nejraději snímky pořizuje na podzim a v zimě. Na výstavu v Českém rozhlase České Budějovice vybral fotografie, které barevně kontrastují. Je tak k vidění například téměř černobílý záběr na serpentinu v zimním lese a zříceninu mezi podzimně zbarvenými stromy.

Krásy jižních Čech fotografuje Tomáš Perzl už několik let. „Na výstavu jsem vybral spíš novější snímky. Vidíte tady takový průřez naším krajem – hrady, zámky, zříceniny, silnice, Lipno, spousta novinek, které tu vznikly. Je to ukázka toho, co teď na jihu Čech máme a je to krásné,“ doplňuje.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související