Památku lidí, kteří padli při obléhání Rájova, přijeli uctít i Maďaři

10. květen 2018 10:50

Obyvatelé Zlaté Koruny na Českokrumlovsku oslavili konec druhé světové války se svými maďarskými přáteli. Členové maďarských spolků i zástupci velvyslanectví Maďarska v České republice do této obce jezdí už od roku 1946.

Také letos tady 8. května společně uctili památku těch, kteří padli při obléhání místní části Rájov. Mezi oběťmi bylo před 73 lety i pět maďarských vojáků.

„Tady byli původně pohřbeni všichni ti padlí z Rájova, včetně Maďarů. Potom je exhumovali. My jsme stáli na hřbitovní zdi a dívali se na to. Vyndávali je a pak teprve přivezli rakve,“ vzpomínal třiaosmdesátiletý Antonín Decarli.

Padlí byli nejprve uloženi do společného hrobu ve Zlaté Koruně. Antonínu Decarli bylo tehdy devět let. „Ten pohřeb se konal, tuším, 13. května. To se těžko na to vzpomíná,“ dodal.

Pietního aktu se ve Zlaté Koruně zúčastnil také velvyslanec Maďarska v České republice Miklós Boros.  Ocenil, že se na maďarské vojáky ve Zlaté Koruně nezapomíná. „Maďarští vojáci se sami báli a utíkali, snad ani nevěděli, před kým a kam. Když ale viděli, jak rozlícení němečtí ozbrojenci stáli proti bezmocnému lidu, věděli, na jakou stranu se mají postavit. My jsme hrdí a rádi, že se na to nezapomíná," popsal.

Podle starosty Zlaté Koruny Milana Štindla je velmi důležité si události konce druhé světové války neustále připomínat. „Za těch 73 let se i dost zapomíná a právě tato akce slouží k tomu, aby i mladá generace věděla, co to byla válka, jaké hrůzy přinášela, jaká utrpení způsobovala,“ řekl.

Součástí oslav konce druhé světové války ve Zlaté koruně je i výstava s názvem Očista. Lidé mohou nefigurální obrazy a plátna maďarské sochařky a výtvarnice vidět v opatství kláštera až do 7. června.

Související