Památkářům se nelíbí nasvícený přechod ve Vlachově Březí

25. říjen 2016

Jihočeský kraj nechal osvětlit přechod pro chodce ve Vlachově Březí na Prachaticku. Má zvýšit hlavně bezpečnost dětí při přecházení silnice. Jenže technické provedení kritizují místní lidé i památkáři.

„Nelíbí se mi to. Vadí mi stožár i ta bedna,“ říká paní Jana a poukazuje na to, že skříně na nově postaveném sloupu zakrývají pohled na kostel.

„Z pohledu památkové péče to pro nás opravdu není šťastné řešení. Tento blikající přechod působí dost rušivě už při příjezdu do Vlachova Březí,“ kritizuje Lucie Kozlerová z městského úřadu v Prachaticích. „Současně velmi rušivě působí i nově umístěné stožáry vedle přechodu, na kterých jsou poměrně velké plechové krabice s nějakými náhradními zdroji energie. Kazí pohled na kostel i na náměstí,“ dodává.

Starosta Vlachova Březí Lubomír Dragoun volá po citlivějším řešení. Kvůli bezpečnosti chodců je podle něj světelné upozornění na přechod důležité, ale musí respektovat estetické hledisko. „Mám na mysli především ty rozvaděče a záložní zdroje. Jsou na sloupech bezprostředně u kraje silnice a hrozně narušují pohled na kostel. Takže se to pokusíme ve spolupráci s dodavatelem i krajem nějak přepracovat,“ říká.

S tím souhlasí pan Pavel, který se na nové zařízení dívá z domu, ve kterém bydlí. „Je to necitlivé, nevypadá to dobře. Kdyby to alespoň udělali tak, aby to zapadlo do toho rázu,“ dodává.

Vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu Jihočeského kraje Jiří Klása o výhradách ví. Nápravu slíbil do měsíce, nejdéle do konce roku.

O tom, že se povolení pro stavbu osvětlení přechodu vyřizovalo až dodatečně, nic neví. Zakázku na instalaci takzvaných bezpečných přechodů podle něj kompletně zařizuje smluvní dodavatel.

autor: Václav Malina
Spustit audio