Památkáři označili některé předzahrádky v centru Písku za nepřípustné

17. březen 2009

Dvě z žádostí o schválení předzahrádek v centru Písku neschválila na svém posledním zasedání rada města. Nemohla, protože jí to nedovolil posudek kolegy z radnice, zástupce státní památkové péče v Písku Martina Zemana. Ten za nepřípustné označil předzahrádky na Velkém náměstí a u Děkanského kostela.

"V případě Velkého náměstí bylo negativní hmotové uplatnění v rámci promenádního chodníku. Navržená podoba dřevěné konstrukce s oplocením a markýzou bránila průhledu. Druhé hledisko je, že samotný dům je kulturní památka, takže jsme to posuzovali i vůči domu. Předzahrádkám nebráníme, ale v případě takto exponovaných míst se přikláníme k variantě, kdy by prostoru co nejméně pohledově vadily," uvedl zástupce státní památkové péče v Písku Martin Zeman.

Se zamítavým stanoviskem svého památkáře k dvěma konkrétním předzahrádkám písecká radnice nesouhlasí. Nový místostarosta Písku Tomáš Dušek dokonce označuje rozhodování památkové péče za subjektivní. Nicméně pokud by městská rada památkáře neuposlechla, riskuje pokutu až 2 milióny korun.

"Myslím si, že důvod řečený panem Zemanem nebyli schopni radní pochopit a akceptovat. Považujeme to za velmi nešťastné řešení. Musíme prozkoumat další postup, určitě lze nalézt řešení. Jsem přesvědčen, že památkáři postupují podle subjektivního názoru a to je nespravedlivé," dodal místostarosta Písku Tomáš Dušek.

Spustit audio