Památka roku opět může být ze Slavonic. Ve finále soutěže je měšťanský dům

22. březen 2016

Titul Památka roku by opět mohl zamířit do jihočeských Slavonic. V kategorii menších památek loni zvítězila opravená hřbitovní kaple. Letos do soutěže město poslalo jeden z měšťanských domů na náměstí. A ten se dostal až mezi trojici finalistů.

Měšťanský dům čp. 520 zaujme svými sgrafity. „Na první pohled si člověk všimne několika polí, kde jsou figurální vyobrazení. Úplně nahoře na atice je zachycen Ikarův pád, vedle Aiás, který páchá sebevraždu, na třetím obraze trojský hrdina Aeneás, jak vynáší z hořící Tróje svého otce,“ ukazuje Libor Karásek, tajemník slavonické radnice.

Dále si mohou lidé na fasádě všimnout postav Davida a Goliáše. Pod nimi je pak vyobrazena řada habsburských panovníků a erb Zachariáše z Hradce, který byl majitelem zdejšího panství v době, kdy sgrafita vznikala.

Do unikátních kreseb na fasádě však částečně zasahují tři okna. To je podle Libora Karáska důsledkem toho, že se dům v minulosti omítal a sgrafita na čas zmizela. „V té době majitel, který asi ani nevěděl, co na fasádě má, vyboural tři okna. Tím zasáhl do sgrafit, ale naštěstí ne zásadně. Možná bylo i dobře, že kresby na čas zmizely, protože se zachránily pro naši dobu,“ dodává.

Měšťanský dům má nyní číslo popisné 520, ale zároveň je na omítce uvedeno historické číslo 88. „Ve Slavonicích bylo původně dvojí číslování – ve městě a na předměstí. V 70. letech minulého století se zavedla jen jedna číselná řada a nešťastně se rozhodlo, že přečísleno bude právě historické centrum. To je dodnes velký problém, protože to komplikuje život všem badatelům, historikům a průvodcům, kteří čerpají ze starších pramenů,“ vysvětluje Libor Karásek.

Dům byl naposledy renovován v roce 2015. O titul Památka roku se ve finále utká s kašnou Terezka z Prahy a také s městským opevněním z Litovle. Vítěze vyhlásí Sdružení historických sídel 31. května v Žatci.

autor: hoch
Spustit audio