Pacientů s onemocněním přenášeným klíšťaty je na jihu Čech více než loni

11. červenec 2022 07:21

Počet případů onemocnění přenášených klíšťaty je letos na jihu Čech výrazně vyšší než loni. Hygienici v tomto roce evidovali 149 pacientů s lymeskou boreliózou, loni jich bylo 72. U klíšťové encefalitidy jde o 27 případů, což je o 17 více než před rokem. ČTK to řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„Ve srovnání s loňskou sezonou vidíme vyšší výskyt lymeské boreliózy na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku, západní okresy regionu jsou klidnější,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová. Dodala, že nejvyšší meziroční nárůst je na Českobudějovicku, kde je 48 případů, o 32 více než vloni.

Podle hydrometeorologů stále platí vysoká aktivita klíšťat. Kvetoslava Kotrbová doplnila, že minulý rok byl z pohledu klíšťových onemocnění výrazně klidný. „Vloni v tomto období bylo v celém kraji celkem 10 potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Nicméně v sezoně 2020 jsme v kraji měli v tomto období už 42 případů,“ připomněla.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související