Ozdoby v ulicích, stromy na náměstích i vánoční trhy, jihočeská města se připravují na advent. S obavami ale stále vyhlížejí opatření proti šíření koronaviru

20. listopad 2021

I když do Štědrého dne zbývá ještě víc než měsíc a advent začne až za týden, do ulic jihočeských měst už dostává vánoční atmosféra. Někde už ozdoby visí od konce října. I když na většině míst věří, že Vánoce budou takové, jaké je známe z doby před pandemií koronaviru, jinde už nepříznivá epidemická situace začíná adventní plány měnit.

„Letos jsme nově ozdobili Václavskou ulici a vyměnili jsme vánoční osvětlení na sloupech v Panské ulici. Dvaadvacátého budeme kácet strom a poté ho hned nazdobíme na náměstí Míru,“ popisuje jednatel Služeb města Ivo Ježek.

Vánoční strom, který bude stát na náměstí Míru, chtělo město slavnostně rozsvítit 27. listopadu. Na začátku tohoto týdne radnice ale oznámila, že se strom v tomto termínu sice rozsvítí, ale bez slavnostního doprovodného programu. Na vině je nepříznivá epidemiologická situace. O prvním adventním víkendu plánují služby města na náměstí otevřít taky vánoční chaloupky.

Vše bude podle Iva Ježka záležet ale na opatřeních proti šíření koronaviru. Oproti tomu v krajském městě si lidé na trhy budou moct zajít už ode dneška. Až do 6. ledna bude na náměstí Přemysla Otakara II. otevřených na 90 prodejních míst, popsala Lenka Střítecká z pořádající agentury Art4promotion:

„Celý Českobudějovický advent jsme připravovali v plné variantě tak, jak ho diváci a návštěvníci znají z předchozích ročníků.“

Kulturní program se pořadatelé českobudějovického adventu chystají spustit za týden 26. listopadu.

Ve stejný den jako kulturní program by mělo začít fungovat i venkovní kluziště.

„Svým charakterem je to akce na otevřeném veřejném prostranství, kde jsou jednotlivé aktivity a je jich tam hodně. Nevíme, do jaké kategorie bychom měli patřit a nevíme, jaká opatření se na nás vztahují, takže jsme v kontaktu s hygienou,“ dodává Lenka Střítecká. Program na advent připravila i další Jihočeská města. Přehled toho, co je možné ve vánočním období na jihu Čech zažít zveřejnila na svém webu Jihočeská centrála cestovního ruchu.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k poslechu do svých mobilů či počítačů.

Spustit audio