Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta vařívala babička Milady Charvátové, dělávala jich 300!

Za dalším receptem Pochoutkového roku na sladko jsme zajeli do Plzně. Milada Charvátová uvařila meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta podle receptu své babičky z Vimperska. Babička jich dělávala k obědu 300 kusů, nám stačilo při natáčení 30 knedlíků.

 

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Ingredience na 30 knedlíků:

250 ml mléka

150 g dětské krupičky

50 g másla

1 lžička soli

1 lžička cukru

150 g hrubé mouky

1 vejce

30 půlek mražených nebo čerstvých meruněk

Balíček tvarohu ke strouhání

100 g másla

50 g moučkového cukru

Postup:

Nejdříve si uvaříme hustou krupicovou kaši – do rendlíku nalijeme mléko, přidáme špetku soli, trochu cukru, 50 g másla a pomalu přisypáváme krupičku. Neustále musíme směs míchat, aby se nám nepřilepovala ke dnu.

Vaříme tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny kastrůlku, odpaluje se od stěn. Vznikne tak budoucí odpalované těsto. Jeho správnou hustotu poznáme podle toho, že v těstě stojí zabodnutá vařečka.

Těsto necháme vychladnout a přendáme ho na pomoučněný vál (těsto může být vlahé) a zapracujeme do něj hrubou mouku a 1 celé vejce. Těsto by mělo být hustší, nevadí, když je hrudkovaté, pokud je potřeba, můžeme přidat mouku.

Zpracované těsto vyválíme válečkem na placku o výšce 2 cm a rozkrájíme na čtverečky, do kterých vkládáme zmraženou meruňku. Zmraženou proto, aby lépe držela.

Vytvarujeme koule a vložíme do vařící vody na 5-7 minut. Vodu můžeme a nemusíme lehce osolit. Když knedlíky vyplavou, jsou hotové.

Knedlíky posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem.

Milada Charvátová

Přivítala nás už za dveřmi, které jsme museli opatrně otevírat, aby neuteklo malé kotě. To pak naše vaření pozorovalo zvědavě ze židle v chodbě. Během natáčení jsme pátrali také po záhadném rušení signálu, ale nakonec jsme vše zaznamenali.

Recept na meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta má paní Charvátová po své babičce z Vimperska, která jich na oběd vařila 300. Snědly se všechny. Největším konzumentem byl dědeček. Kromě knedlíků ráda peče i štrůdly, koláče a další sladké recepty.

Patrik Rozehnal s Miladou Charvátovou a hotovými ovocnými knedlíky