Otužilci si na Silvestra zaplavali ve Vltavě. Je to skvělý pocit, říká jeden z nich

10. leden 2016

Asi dvacítka lidí v plavkách se v poslední den roku 2015 ponořila do studené vody řeky Vltavy u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích. Vzniká zde nová tradice silvestrovského koupání.

Někteří otužilci zvládli za den dokonce dva ponory. „Byl jsem plavat dopoledne v Malši a teď jdu sem do Vltavy,“ vyprávěl Ivan Bárta, který se zimnímu koupání věnuje pátým rokem.

Ještě více zkušeností má Karel Zevl. „Otužuji se více než deset let a s touhle partou jsme takto prožili třetí Silvestr. Voda je taková moje láska na celý život. Od začátku 70. let jsem plaval, a když už to pak nebylo možné dělat vrcholově, kamarádi mi nabídli otužování,“ vzpomíná.

Vždy se podle něj sejde skvělá parta lidí, kteří otužují tělo i ducha. Dodává, že zimní koupání opravdu prospívá zdraví. „Doporučuji začít koncem léta plavat v rybníce nebo řece a pokračovat přes zimu, tělo postupně přivykne,“ říká.

Otužilci podle Karla Zevla není zima, ani když vyleze z vody na studený vzduch. „Cítíte nádhernou úlevu, ta zima z vás jakoby vyjde ven, je to skvělý pocit. Člověk si zároveň určitě vyplavuje endorfiny, takže se na to pokaždé těšíme,“ popisuje.

Silvestrovské koupání u Dlouhého mostu komentoval do megafonu Michal Borovka. Ten také patří k otužilcům, ale tentokrát se do vody neponořil. „Dostal jsem chřipku, takže jsem se nekoupal, ale příští rok to určitě zvládnu. Tradice je nová, ale rádi bychom ji zachovali pro další léta,“ doplnil.

Spustit audio