Otáčivé hlediště divadla v Českém krumlově

13. leden 2006
Pod kůži

O tom, že známé Českokrumlovské otáčivé hlediště dostalo dva roky života navíc, jsme vám říkali v Radiožurnálu už na sklonku minulého týdne. A tak jenom připomeňme, že otáčivé hlediště bude v současné podobě sloužit v zahradě Českokrumlovského zámku do konce roku 2008. Pak se současná zastaralá konstrukce musí odstranit a nahradí ji na stejném místě točna nová, která by lépe odpovídala divadelním potřebám 21. století a nebudila také nevoli památkářů. Smlouvu o tom podepsal ministr kultury Vítězslav Jandák a českobudějovický primátor Miroslav Tetter.

Pavla Kuchtová: Není to tak dávno, co města České Budějovice a Český Krumlov společně se senátorem Tomášem Jirsou představili novinářům na velké tiskové konferenci studii nového otáčivého hlediště. Bylo to na konci října loňského roku. Tato studie lehkého, rozebiratelného otáčivého hlediště, vznikla na základě výzvy ministra kultury Vítězslava Jandáka. Ten řekl, že stávající točně prodlouží život, ale jen v případě, že zmíněná města přijdou s vlastní variantou divadla, které by vyhovovalo investorům i památkářům. Takovou studii už tedy České Budějovice mají. S velkým mediálním humbukem ji představili právě koncem října loňského roku. Koncepci lehkého demontovatelného otáčka vypracovali českobudějovičtí architekti Ludvík Fabian a Martin Augustýn.

Martin Augustýn: V podstatě, jednoduše řečeno, tribuna, která bude mít možnost v době, kdy se nehraje, aby byla sklopena a tato tribuna bude po skončení divadelní sezóny rozmontována a odvezena mimo areál hlediště a opět tam bude jenom zahradní úprava.

Pavla Kuchtová: Mohli bychom zajásat, že Budějovice jsou konečně o krok napřed. Ale jak řekl primátor Tetter, kterého doplnil ministr Jandák, podpis smlouvy vůbec neznamená, že se bude realizovat právě tato varianta.

Miroslav Tetter: Já bych teď neříkal, kterou studii budeme dělat.

Vítězslav Jandák: Je jich více.

Miroslav Tetter: Je jich více, a ještě budou další, ještě budou další, protože v podstatě jsme to my, kdo to bude hlavně investovat, i když já spoléhám na Ministerstvo kultury, že nám také pomůže, spoléhám na peníze z evropských fondů, spoléhám, že určitým spoluinvestorem by mohl být také Jihočeský kraj, případně město Český Krumlov, ale tím hlavním, kdo je vlastníkem té točny, je město, čili my budeme předkládat některé návrhy, ale nejenom nějaká architektonická řešení, ale musí to být rozpracované do podoby proveditelnosti.

Vítězslav Jandák: Já v současné době mám třeba na stole tři různé projekty, které samozřejmě nejsou závazné, protože to budeme konsultovat a myslím si, že to jsou velice zajímavé projekty. A myslím, že se to stává takovou jaksi prestižní záležitostí i pro architekty, aby s tím stavem něco udělali a aby pomohli k tomu, aby divadlo v Krumlově se hrálo ještě dalších tři sta let.

Pavla Kuchtová: Podle slov obou politiků nakonec může za tři roky vyrůst v zahradě úplně jiné otáčko, než o jakém se dosud tak nahlas mluvilo. Na studii lehkého demontovatelného divadla přitom přispěla ze svého rozpočtu 150 tisíci korunami i českokrumlovská radnice, a pozadu nezůstal samozřejmě českobudějovický magistrát. Ten navíc zaplatil i studii jiného otáčivého hlediště, o jehož vybudování se uvažovalo v českobudějovické Stromovce. Primátor Miroslav Tetter to přesto nepovažuje za plýtvání penězi daňových poplatníků.

Miroslav Tetter: Nikdo neví, co bude za deset let, za dvacet let, co bude v budoucnu. To je zpracovaná projektová dokumentace pro realizaci už, čili je to opravdu na vysokém stupni rozpracovanosti, a je tady kus majetku, který tady je a je kdykoli použitelný. A těch pár desítek tisíc, co to stálo, je naprosto zanedbatelné s celou řadou projektů, které se zpracovaly a nacpávají skříně nejenom na kraji, na ministerstvech a všude možně, takže nemůže nám to nikdo omlátit o hlavu, my jsme měli na loňský rok na zpracování té dokumentaci v rozpočtu dva miliony korun, vyčerpali jsme několik desítek tisíc. TO jsou ty prostředky, které přesuneme na letošní rok na to zpracování té dokumentace, o které jsem tady mluvil.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pku
Spustit audio

Více z pořadu