Osud vnímám jako železnou tyč, říká věštkyně a spisovatelka Helena Vrábková

3. květen 2021

Helena Brejchová, uměleckým jménem Vrábková, je strakonická rodačka, která v současné době žije a tvoří v Písku. Píše hlavně vzpomínkové knížky, například Co věděly naše babičky a co jsme my zapomněli. Téměř stejně se jmenuje i televizní pořad, pro který vaří staré recepty.

Také už má na kontě pohádkovou knihu pro děti a řadu dalších titulů, včetně esoterických. A právě této stránky její osobnosti se dotkl rozhovor ve studiu českobudějovického rozhlasu.

Co by nám Helena Vrábková Brejchová poradila coby kartářka na křižovatkách našich životních cest? „Já bych řekla jednu větu, která je asi zásadní: Osud vnímám jako železnou tyč, můžeme ji ohnout, ale nikdy zlomit,“ odpovídá.

Čtěte také

„Jsem fatalista a věřím, že určité mezníky vždycky potkáváme, ale je na nás, jakou cestou se vydáme. Důležité jsou tedy správné volby. A nesmíme se vzdávat. To je zásadní věc v každém lidském osudu. Ať se děje cokoliv, musíme mít naději, musíme mít víru a nesmíme nic vzdávat předem,“ dodává.

Intuice a rozum jdou navíc podle ní často proti sobě. „To, co nás první napadne u jakéhokoli rozhodnutí, to je intuice, čtvrtá čakra, a tam je pravda, tam je to naše já. A rozum je věc, která to jenom komplikuje,“ říká.

Celý rozhovor se spisovatelkou, věštkyní a ženou mnoha dalších profesí Helenou Vrábkovou Brejchovou si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.