Ostašovské poutní slavnosti: Dopoledne mše, odpoledne bitva

21. duben 2018

V libereckém Ostašově se dnes až do 22. hodiny konají slavnosti, kterými se tamní spolek snaží získat peníze na opravu kostelíku. Slavnosti jsou spojené s bitvou u Liberce mezi rakouskými a pruskými vojsky. Bitva se odehrála 21. dubna 1757 a podle některých historiků byla milníkem Sedmileté války.

Ostašovské poutní slavnosti začaly už dopoledne mší v kostele svatého Vojtěcha. Od poledních hodin je tam slyšet víření bubnů a vojenské povely stejně jako výstřely z pušek. V parku u kostelíku je malý dobový vojenský tábor asi o dvaceti vojácích.

Samotná bitva se pak odehraje od 15 hodin ve Vesci, kde jí předchází dobová pořadová cvičení vojsk. Podle archeologa Petra Brestovanského při bitvě u Liberce proti sobě stálo 21. dubna 1757 na 30 tisíc vojáků. Rakouská armáda tam byla poražena a město ovládli Prusové. Na obou stranách byly stovky zraněných a padlých, další vojáky pak zabila tyfová epidemie, které padli za oběť i mnozí obyvatelé města.

Ostašovské poutní slavnosti se vážou nejen k bitvě, ale také k tamnímu kostelíku. Ten stojí na místě dřevěné kaple, kterou tam pár let po Sedmileté válce nechali postavit místní obyvatelé. Zaplatili ji z peněz, které dostali jako odškodné za válečné útrapy.

Na místě kaple byl v roce 1833 postavený zděný kostel a jako upomínka na Sedmiletou válku byly nad vchodem zazděné dvě dělové koule. Odstraněné byly při rekonstrukci kostela. Spolek se snaží na obnovu shánět granty a dotace, pomáhá i výtěžek z koncertů a akcí, které se v kostele i kolem něj konají. Stejně tak výtěžek z dnešní akce chtějí využít na další opravy.

Spolek přátel Ostašova zachraňuje tamní kostelík svatého Vojtěcha od roku 2011. Podle předsedkyně spolku Pavly Haidlové má už nová okna, opravené jsou vnitřní omítky, které ještě před pár lety pokrývala plíseň. Oltář dostal nové osvětlení, kostelík má novou věžičku, opravou prošly i hodiny.

 

zdroj: Tomáš Mařas
Spustit audio

Související